gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 07. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Споразум о слободној трговини у централној Европи 2006 (ЦЕФТА)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Србија је 19. децембра 2006.  године са још осам уговорних страна (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Румунија, Србија и УНМИК/Косово као царинска територија у складу са Резолуцијом СБ ОУН бр.1244) постала чланица ЦЕФТА 2006, јединственог мултилатералног Споразума о слободној трговини у Југоисточној Европи. Бугарска и Румунија су од 1. јануара 2007. године постале чланице Европске уније и изашле из ЦЕФТА. Све остале чланице Споразума отпочеле су његову примену 22.  новембра  2007.  године. ЦЕФТА споразум дефинише опште обавезе које се односе на трговину свим робама. Споразумом су обрађене: техничке препреке у трговини, као и нове области које нису биле третиране билатералним споразумима о  слободној трговини: трговина услугама, инвестициона улагања, јавне набавке, заштита права интелектуалне својине и арбитража у случају спора.

После ЕУ, регион ЦЕФТА је други по важности спољнотрговински партнер Републике Србије, са учешћем од 11,26% у укупној размени са светом (у извозу 20,28%, а у увозу 3,68%) у 2016. години, у којој је укупна трговина РС са ЦЕФТА странама достигла 3.515 милиона евра.

Председавање Републике Србија ЦЕФТА 2017. године

Рад и сарадња у оквиру ЦЕФТА су препознати на највишем политичком нивоу, кроз закључке Самита премијера Западног Балкана, који пружа јасну подршку активностима и напорима у правцу даље интеграције нашег региона, а ми смо на том путу. Комплементарност  ЦЕФТА циљева и шире регионалне политичке агенде  јесте и биће још више интензивирана и наступајућем периоду.

Сачињен је свеобухватан план активности за 2017. годину у оквиру председава Републике Србије. Ове активности су у функцији даљег унапређења, продубљивања и јачања имплементације ЦЕФТА, кроз наставак рада у правцу олакшавања трговине, либерализације трговине услугама, подржане међусобним признавањем професионалних квалификација, унапређења система пуне кумулације порекла између региона и најважнијих трговинских партнера, као и унапређења система за решавање спорова. Такође у приоритетима нашег председавања ове године посебно место је посвећено интензивнијој и бољој сарадњи између јавног и приватног сектора.

Контакт:
ЦЕФТА Секретаријат Брисел
www.cefta.int 
Министарство трговине, телекомуникација и услуга Републике Србије
www.mttt.gov.rs