gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сектор за мултилатералну сарадњу
+ larger fontnormal font- Smaller font

Сектор за мултилатералу је један од главних сектор Министарства спољних послова чији је задатак да прати и усмерава активности Р. Србије у међународним организацијама.

Србија је члан бројних међународних организација, тела и конвенција, од оних глобално-политичког карактера као што су Уједињене нације, преко финансијских (ММФ и Светска банка), до стручно-техничких (Међународна организација за шећер, Међународна организација за мобилне сателите и др.). Сектор се, поред међународних организација, бави праћењем и других мултилатералних активности у којима Р. Србија учествује.

Основни циљеви на мултилатералном плану су:

 • Активно учешће у раду међународних организација у којима је Р. Србија члан, у складу са својим спољно-политичким приоритетима;
 • Јачање мултилатерализма давањем конкретног доприноса у решавању савремених проблема као што су климатске промене, борба против тероризма, одрживи развој, проблема енергетике и др.
 • Заштита суверенитета и територијалног интегритета Р. Србије и постизање компромисног решења у вези са Косовом и Метохијом путем придобијања што шире подршке ставовима Р. Србије на мултилатералним скуповима;
 • Промоција Р. Србије са циљем привлачења страних улагања, развоја туризма и побољшања угледа земље у свету;
 • Избор Р. Србије и њених представника у главна тела међународних организација.

Сектор за мултилатералу чине:
 1. Одељење за Уједињене нације, која, преко сталних мисија Р. Србије у Њујорку, Женеви и Бечу, прати рад главних тела УН, Генералне скупштине и њених комитета, Савета безбедности, EСOSOC, многобројних специјализованих агенција УН ( WHO, ILO, INTERPOL) као и других међународних организација и иницијатива (ПНЗ, Алијанса цивилизација, Заједница демократија). Као посебан део Дирекције, формиран је Одсек који се бави питањем сарадње са Мисијом УН на Косову и Метохији (UNMIK). У сарадњи са Министарством одбране и МУП обављају се активности на плану учешћа наших представника у мировним мисијама УН (Србија има представнике у 7 мировних мисија УН: Обала Слоноваче (UNOCI), Либерија (UNMIL), Кипар (UNFICYP), ДР Конго (MONUSCO), Либан (UNIFIL) и Хаити (MINUSTAH)). Преко Сталне делегације Р.Србије при UNESCO у Паризу прати рад ове организације чији се посебан значај огледа на пољу заштите српског културног наслеђа на Косову и Метохији.
 2. Одељење за ОЕБС  и СЕ координира учешће у раду и прати активности ОЕБС-а и Савета Европе и њихових бројних тела и институција преко Сталних мисија Републике Србије у Бечу и Стразбуру и у сарадњи са представништвима ових организација у Републици Србији.
 3. Савет Европе
 4. Одсек за Покрет несврстаних земаља
 5. Одсек за економску мултилатералу, прати рад међународних финансијских организација (ММФ, Светске банке, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке и OECD, специјализованих агенција УН (ITU, UPU, UNWTO, WIPO, ICAO и WMO), бројних струковних организација, Организације за црноморску економску сарадњу (BSEC) и Дунавске комисије. Такође, Дирекција се бави и праћењем процеса приступања Р. Србије Светској трговинској организацији;
 6. Одсек за људска права и заштиту животне средине има главни задатак да прати активности Р. Србије на међународном плану у овим областима као и у вези са заштитом и јачањем права наших мањина у другим државама. Посебан акценат се ставља и на Савет УН за људска права и активности Р. Србије у III Комитету ГС УН, међународних организација које се баве питањем избеглица и миграција и др. (IOM, Црвени крст). Дирекција се, такође, бави и праћењем рада бројних организација и тела које се баве животном средином, а нарочито Оквирне конвенције УН о климатским променама, Кјото протокола и Међународног панела о промени климе;

Комисија Р. Србије за спровођење Конвенције о забрани производње, складиштења и употребе хемијског оружја и његовом уништавању координира рад надлежних ресора на спровођењу обавеза које произилазе из Конвенције и сарађује са органима OPCW у Хагу.