Đurić razgovarao sa ministrom inostranih poslova Republike Češke

28. maj 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Republike Češke Janom Lipavskim, i tom prilikom istaknuti su dobri odnosi dve države.

U telefonskom razgovoru sa ministrom Lipavskim, šef srpske diplomatije istakao je da Srbiju i Češku vezuju dugogodišnji prijateljski odnosi, kako na političkom nivou, tako i u drugim oblastima međudržavne saradnje. 

Zahvalio je na podršci koju Češka pruža Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ocenivši da je od velikog značaja u procesu pridruživanja.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima u svetu, ministar Đurić je rekao da Srbija želi da ima konstruktivnu ulogu i da će uvek biti pouzdan partner međunarodnoj zajednici, kao i da je jedan od osnovnih ciljeva naše zemlje očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

S tim u vezi, šef srpske diplomatije ukazao je da, zbog mnogih nedavnih događaja i jednostranih poteza tzv. kosovskih vlasti, dijalog između Beograda i Prištine nije napredovao. Naglasio je da Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno trpe razne pritiske, kao i da prištinska strana i dalje nije ispunila ono što je sporazumima dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.  

Sagovornici su ukazali da, iako Srbija i Češka nemaju uvek iste stavove po određenim pitanjima, to nije prepreka dobrim odnosima dve države i dva naroda. Istakli su nadu da će biti nastavljena praksa održavanja političkih konsultacija između dva ministarstva, u cilju izgradnje još bližih odnosa saradnje i poverenja.