PPV i MSP Dačić predvodio srpsku delegaciju na 18. Samitu Frankofonije u Đerbi

19. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić predvodio je danas srpsku delegaciju na 18. Samitu Frankofonije u Đerbi, Tunis. Skup na kome je učešće uzelo 75 delegacija iskorišćen je i za brojne bilateralne susrete ministara spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministrom inostranih poslova Kipra Janisom Kasulidisom, sa kojim je razgovarao o dinamici političkog dijaloga između dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti privrede i energetike. Sagovornici su posebnu pažnju posvetili situaciji u regionu, sa osvrtom na aktuelna dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini. Dačić je izrazio zahvalnost na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je ovo posebno važno u trenucima kada tzv. "Kosovo" pokušava da postane članica Saveta Evrope, ali i planira da aplicira za članstvo u EU.

Ministar spoljnih poslova Dačić sastao se sa svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib  sa kojom je razgovarao o nastavku konstruktivnog političkog dijaloga, koji je bio intenzivniji u prethodnom periodu, uz očekivanje poseta belgijske strane. Sagovornici su posebno istakli da se zalažu za dalji razvoj ekonomske saradnje, imajući u vidu postojeće belgijsko ekonomsko prisustvo u Srbiji, ali i privlačenje daljih investicija i povećanje robne razmene između dve zemlje. Sagovornici su takođe istakli da postoji prostor za unapređivanje saradnje u okviru Frankofonije, u pogledu aspiracija Srbije da postane punopravna članica ove organizacije.

Šef srpske diplomatije imao je i kraće susrete sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah Font i delegiranim ministrom iz Kabineta premijera Kambodže Boritom Oučom.