Ministar Dačić primio novog predstavnika UNHCR u Srbiji

24. feb 2023.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas Sofijana Ađalija, novoimenovanog predstavnika Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Beogradu, koji mu je predao uvodno pismo o imenovanju od strane visokog komesara UN za izbeglice Filipa Grandija.

Ministar Dačić je istakao da Srbija vidi važnog partnera u UNHCR u poslovima humanitarne zaštite izbeglica, interno raseljenih lica, tražioca azila i lica bez državljanstva. Poželeo je dobrodošlicu gospodinu Ađaliju i iskazao uverenje da će njegov boravak u Srbiji biti uspešan i plodonosan za našu dalju saradnju.

Ministar Dačić je posebno naglasio neophodnost značaja nastavka saradnje i podrške UNHCR na pitanjima dugotrajnog zbrinjavanja raseljenih u Republici Srbiji, kako izbeglica iz BiH i Hrvatske, tako i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije. Izrazio je uverenje da međunarodna zajednica i UNHCR nastaviti da podržavaju Regionalni projekat stambenog zbrinjavanja izbeglica.

Predstavnik UNHCR Sufijan Ađali je zahvalio ministru Dačiću na prijemu i ukazao da će UNHCR i on lično nastaviti napore u pitanjima iz mandata UNHCR i dobru saradnju sa Srbijom na unapređenju prava i položaja izbeglica, interno raseljenih lica i migranata na teritoriji Republike Srbije.