Ministar Dačić sa zamenicom pomoćnika GS NATO za operacije

21. feb 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa zamenicom pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije, Burču San.

Tom prilikom, razmotrena su pitanja aktuelne saradnje Srbije i NATO, bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji i uloge NATO vođene misije KFOR.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić upoznao je sagovornicu sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji, posebno istakavši značaj i ulogu nepristrasnog i statusno neutralnog angažmana KFOR, čiji su glavni ciljevi očuvanje mira i bezbednosti i zaštita srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u Pokrajini.

Zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO je istakla da Alijansa poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da KFOR nastavlja da obavlja povereni mandat statusno neutralno, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Konstatovan je napredak u političkom dijalogu i razmotrene su mogućnosti daljeg unapređenja saradnje Srbije i NATO, sa ciljem očuvanja mira i unapređenja stabilnosti regiona.