Дводневни под-регионални тренинг у области сајбер безбедности

13. мар 2024.
У организацији Министарства спољних послова Републике Србије, Секретаријата ОЕБС и Мисије ОЕБС у Републици Србији данас је почео дводневни под-регионални тренинг о улози информационо-комуникационих технологија у контексту регионалне и међународне безбедности.

На тренингу учествује укупно 33 учесника, представника Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Украјине, Молдавије, Турске и Србије.

У име Министарства спољних послова, на отварању тренинга присутнима се обратио в.д. помоћника министра за безбедносну политику Игор Кужелка, који је истакао значај који Република Србија придаје безбедности у сајбер простору и захвалио ОЕБС на иницијативи за организовање овог догађаја и избору Београда за домаћина.

Догађај су отворили амбасадор Велике Британије у Републици Србији Едвард Фергусон, који је истакао значај сајбер безбедности, као глобалног изазова који захтева међународну сарадњу и с тим у вези, пренео да је за Велику Британију од изузетног значаја наставак примене ОЕБС мера за изградњу поверења, са посебним акцентом на меру број 5  и шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Јан Брату, који је истакао да разуме важност континуираног праћења сајбер изазова и претњи, посебно у региону Западног Балкана и подвукао да је Србија остварила изузетан напредак на том пољу. 

Циљ ове обуке је упознавање са функционисањем и активностима ОЕБС у овој области, са посебним акцентом на ОЕБС мере за изградњу поверења, али истовремено и са активностима држава учесница на националном нивоу, како би међусобном разменом знања и искуства дошло до јачања националних позиција и регионалне сарадње у сајбер простору.