Обраћање министра Дачића представницима Америчко-централноевропске пословне асоцијације (ACEBA)

22. феб 2023.
Поштовани представници Америчко-централноевропске пословне асоцијације,
Поштовани привредници,
Поштовани представници Амбасаде САД у Београду,

Дозволите ми да изразим задовољство што смо се данас окупили у овако великом броју, и што су присутни пословни људи који представљају реномиране компаније, светског гласа, из различитих области, као што су информационе и телекомуникационе технологије, фармација, финансије, прехрамбена индустрија, инфраструктура и грађевинарство. 

Србија у овом делу Европе географски заузима централно место, што нам је, у комбинацији са промишљеном и озбиљном фискалном и економском политиком, омогућило да у протеклом периоду привучемо убедљиво највише директних страних инвестиција у региону, да генеришемо раст у рударству, прерађивачкој индустрији, области информационо-комуникационих технологија и многим другим секторима. 

Економски резултати Србије последица су стратешког планирања и храбрих реформских процеса, али и чињенице да смо годинама методично радили на политичкој стабилности како би валоризовали свој повољан географски положај. Данас смо, са поносом могу да кажем, најперспективнија и најдинамичнија економија западног Балкана и својеврстан мотор регионалног развоја. И то није субјективан утисак – то недвосмислено потврђују сви макроекономски показатељи. 

Прошла, 2022. година, била је рекордна по приливу страних директних инвестиција. Са 4,4 милијарде евра бруто страних директних инвестиција у 2022. години премашен је за 13,6% претходно остварен рекордан резултат у 2021. години. Српска привреда није имуна на кризу, али је отпорна и поседује добре механизме одбране од шокова, који укључују и адекватне девизне резерве, умерен ниво спољног и јавног дуга, добро капитализован и ликвидан банкарски систем, као и доказану способност проактивног реаговања на разне ударе из међународног окружења. Према прелиминарним проценама раст бруто домаћег производа у 2022. износио је 2,3% одсто на међугодишњем нивоу, па је Србија у години у којој се суочила са негативним ефектима вишедимензионалних шокова из међународног окружења наставила да бележи економски раст. 

Са поносом истичемо да су данас информационо-комуникационе технологије (ИКТ) највећа нето извозна грана Србије, а наша земља међу 50 највећих светских извозника софтвера. Ове године очекује се да ће извоз ИКТ услуга премашити 2,6 милијарде евра, што је повећање од око 40% у односу на претходну годину, а суфицит ће бити већи од 1,5 милијарде евра. 

Када је реч о економској сарадњи са САД, она се интензивно развија руковођена све већим приливом инвестиција америчких компанија, растућом трговинском разменом и робе и услуга и традиционално значајном финансијском подршком кроз различите програме развојне помоћи чија је вредност до сада премашила милијарду долара. Србија има изражен интерес да своје односе са САД подигне на ниво стратешког партнерства чији би један од кључних стубова била привредна сарадња две земље као мотор даљег оснаживања наших економских али и свеукупних веза. 

САД су данас међу водећим спољнотрговинским партнерима Србије. У 2022. години остварена је рекордна вредност како трговине робом и услугама, тако и нашег извоза робе и услуга. У 2022. трговина робом и услугама је премашила 2,4 милијарде долара, а српски извоз робе и услуга у САД је био нешто већи од 1,5 милијарди долара. САД су тренутно наш водећи партнер у извозу услуга са којим остварујемо и највећи суфицит, док је наш робни извоз у протеклих 5 година дуплирао и у 2022. години премашио вредност од 500 милиона долара.  

САД спадају међу водеће стране инвеститоре у Србији са укупним досадашњим улагањима америчких компанија од око 4 милијарде долара. Оне су реализоване у низу сектора - аутомобилској индустрији, телекомуникацијама, ИТ услугама, прехрамбеној индустрији, туризму и хотелијерству.

Упркос бројним растућим глобалним изазовима у протеклом периоду, економски односи Србије и САД не да нису посустали, већ се, сасвим супротно, наша привредна сарадња развија веома динамично и у различитим сферама. Захваљујући између осталог доласку компанија као што су „Мајкрософт“ (Microsoft) и „Ен-Си-Ар“ (NCR) и отварању њихових кампуса, Србија је постала технолошки центар региона, а тренд укрупњавања у области информационо-комуникационих технологија (ИКТ) донео је аквизиције и у брзо растућој и лукративној области производње „гејминг софтвера“. У том сегменту софтверске индустрије доминирају компанијe из САД (Nordeus - Take two, 3Lateral - Epic Games и др).

Америчке компаније у Србији тренутно запошљавају око 32 хиљада радника од чега чак половину у ауто-индустрији, сектору који има стратешки значај за даљи економски просперитет Србије, раст наше индустријске базе и извоза у свет и још већу интегрисаност српских компанија у европске и глобалне ланце снабдевања.

Даме и господо,

Будући да смо се окупили на иницијативу једне америчке пословне асоцијације, и да овде имамо представнике неких од водећих компанија из те земље, морам да се осврнем и на квалитет политичких односа Србије и САД. Наше земље недавно су обележиле 140 година од успостављања дипломатских односа и то је била прилика да се на рационалан начин рекапитулира историја наше сарадње. Она је, осим у кратком периоду новије историје, увек била обележена узајамним поверењем и разумевањем, и зато је управо овај јубилеј био добра прилика да се отвори ново поглавље српско-америчких односа, које ће, уверен сам, у будућности дати значајне, како политичке, тако и економске плодове. 

Пуноправно чланство у Европској унији остаје централно спољнополитичко опредељење Србије, али ће и надградња политичке и економске сарадње са САД бити за нас ништа мање важан стратешки циљ. Србија, дакле, јесте и биће земља у којој су и Американци и амерички капитал добродошли, и пружићемо све услове да инвеститори из САД овде имају најповољније могуће пословно окружење. Да ово нису празне маркетиншке поруке могу да вам потврде бројни амерички пословни системи који већ годинама делују у Србији и који ће, уверен сам, поделити аутентичне утиске и бити најуверљивији промотери моје земље. 

На крају, имам потребу да вам кратко објасним зашто су Србији, у којој данас успешно послују компаније са свих меридијана, толико важне управо инвестиције из САД. Америчке компаније са собом не доносе само радна места, већ и савремене пословне моделе без којих ниједна држава не може да рачуна на успех у нашем економски интегрисаном свету. Инвеститори из САД нам дају примере како делују велики корпоративни системи и како економија заснована на знању и иновацијама доприноси укључењу младих образованих кадрова. Све то је дугорочно вишеструко значајнија добит за једну државу од пореза и доприноса прикупљених од запослених у страним компанијама, али и подршци за прилив младих кадрова или останак младих. Немојте да имате дилеме - Србија се јасно определила за пут просперитета и развоја, а уверен сам да ћемо успети да на том путу са нашим америчким партнерима и пријатељима пронађено и заједнички циљ и заједнички интерес.    

У том смислу се надам да ће посета представника привредне делегације у организацији Америчко-централноевропске пословне асоцијације (ACEBA) изнедрити нове пословне пројекте и договоре са српском привредом, јер могућности са успостављање и развој сарадње су заиста бројне. С тим у вези, очекујем да чујем ваша пословна интересовања и планове, и отворен сам за ваша питања.