Predsednik Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Austrije, Belgije, Kuvajta i Nemačke

26. sep 2022.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Republike Austrije, Kraljevine Belgije, Države Kuvajt i Savezne Republike Nemačke.

U razgovoru sa ambasadorom Austrije Kristijanom Ebnerom, predsednik Vučić je izrazio nadu da će se tokom njegovog mandata nastaviti konstruktivna i uspešna sveobuhvatna saradnja između Srbije i Austrije i učvršćivanje bliskih i prijateljskih odnosa dveju zemalja.
 
Osvrnuvši se na nedavne razgovore koje je sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom vodio na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, predsednik Vučić je istakao da intenzitet susreta pruža doprinos nastavku evropskih integracija i očuvanju stabilnosti našeg regiona i potvrđuje obostranu nameru da dodatno učvrstimo međusobno poverenje i saradnju u oblastima koje su od značaja za obe zemlje. 
 
Predsednik Vučić je konstatovao da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije veoma razvijena, ali da u predstojećem periodu očekuje njeno dalje jačanje.
 
Ambasador Ebner je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, istakao da Austrija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i politici regionalne stabilnosti za koju se naša zemlja dosledno zalaže.
 
Novoizabrani ambasador je dodao da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od obostrane koristi, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu da je Austrija treći najveći strani investitor i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga u Srbiji.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa novoimenovanom ambasadorkom Kraljevine Belgije Kati Bugenhout izrazio uverenje da će Srbija i Belgija nastaviti saradnju u cilju daljeg unapređenja odnosa dve zemlje.

Poželevši dobrodošlicu i uspeh u obavljanju dužnosti ambasadorki Bugenhout, predsednik Vučić se osvrnuo i na dobre bilateralne odnose naglasivši da postoje potencijali za njihovo dalje razvijanje, posebno u oblasti ekonomije. Predsednik je izrazio zadovoljstvo prisustvom belgijskih kompanija na tržištu Republike Srbije i pozvao privrednike te zemlje da investiraju u sektor organske proizvodnje u našoj zemlji.
 
Po pitanju evropskog puta, predsednik Vučić je naglasio da je Srbija opredeljena da nastavi sa neophodnim reformama.
 
Tokom sastanka bilo je razgovora i o regionalnoj saradnji, geopolitičkim temama. Predsednik Vučić još jednom je istakao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić je, u razgovoru sa ambasadorom Države Kuvajt Faizom Medžbelom el Muteirijem, istakao zainteresovanost Srbije za nastavak unapređenja saradnje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmene poseta na visokom i najvišem nivou, što bi dodatno doprinelo razvoju ekonomskih odnosa.
 
Predsednik Vučić i ambasador El Muteiri su izrazili želju za sveukupnim unapređenjem ekonomske i saradnje na svim poljima, s akcentom na poljoprivredi i to kroz zajednička ulaganja, kao i privredi, energetici i u oblasti turizma.
 
Ambasador El Muteiri podsetio je na dugu tradiciju prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta, kako na političkom planu, tako i u svim drugim oblastima, napominjući da se raduje proslavi 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa koje Srbija i Kuvajt zajedno obeležavaju sledeće godine.

Predsednik Vučić i novoimenovana ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad razgovarali su o daljem razvoju bilateralnih odnosa i dodatnom intenziviranju ekonomske saradnje.
 
Predsednik Vučić je istakao da je Nemačka vodeći privredni partner Srbije zbog čega je naš ključni interes povećanje nemačkih investicija.  
 
Ambasadorka Konrad je rekla da je Srbija važan partner Nemačke, kao i da očekuje da naša zemlja uvede sankcije Rusiji.
 
Prema rečima predsednika Vučića, regionalna saradnja i očuvanje stabilnosti u regionu su spoljnopolitički prioriteti Srbije.
 
Predajući akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije, ambasadorka Konrad je istakla da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i politiku regionalne stabilnosti.

 

Izvor: predsednik.rs