Председник Вучић примио акредитивна писма амбасадора Аустрије, Белгије, Кувајта и Немачке

26. сеп 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора Републике Аустрије, Краљевине Белгије, Државе Кувајт и Савезне Републике Немачке.

У разговору са амбасадором Аустрије Кристијаном Ебнером, председник Вучић је изразио наду да ће се током његовог мандата наставити конструктивна и успешна свеобухватна сарадња између Србије и Аустрије и учвршћивање блиских и пријатељских односа двеју земаља.
 
Осврнувши се на недавне разговоре које је са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером водио на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, председник Вучић је истакао да интензитет сусрета пружа допринос наставку европских интеграција и очувању стабилности нашег региона и потврђује обострану намеру да додатно учврстимо међусобно поверење и сарадњу у областима које су од значаја за обе земље. 
 
Председник Вучић је констатовао да је економска сарадња Србије и Аустрије веома развијена, али да у предстојећем периоду очекује њено даље јачање.
 
Амбасадор Ебнер је, предајући акредитивна писма председнику Вучићу, истакао да Аустрија пружа јасну подршку евроинтеграцијама Србије и политици регионалне стабилности за коју се наша земља доследно залаже.
 
Новоизабрани амбасадор је додао да ће наставити да ради на унапређењу сарадње од обостране користи, посебно у области економије, имајући у виду да је Аустрија трећи највећи страни инвеститор и пети спољнотрговински партнер у размени услуга у Србији.

Председник Вучић је у разговору са новоименованом амбасадорком Краљевине Белгије Кати Бугенхоут изразио уверење да ће Србија и Белгија наставити сарадњу у циљу даљег унапређења односа две земље.

Пожелевши добродошлицу и успех у обављању дужности амбасадорки Бугенхоут, председник Вучић се осврнуо и на добре билатералне односе нагласивши да постоје потенцијали за њихово даље развијање, посебно у области економије. Председник је изразио задовољство присуством белгијских компанија на тржишту Републике Србије и позвао привреднике те земље да инвестирају у сектор органске производње у нашој земљи.
 
По питању европског пута, председник Вучић је нагласио да је Србија опредељена да настави са неопходним реформама.
 
Током састанка било је разговора и о регионалној сарадњи, геополитичким темама. Председник Вучић још једном је истакао да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета сваке земље, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација.

Председник Вучић је, у разговору са амбасадором Државе Кувајт Фаизом Меџбелом ел Мутеиријем, истакао заинтересованост Србије за наставак унапређења сарадње и интензивирање политичког дијалога, кроз размене посета на високом и највишем нивоу, што би додатно допринело развоју економских односа.
 
Председник Вучић и амбасадор Ел Мутеири су изразили жељу за свеукупним унапређењем економске и сарадње на свим пољима, с акцентом на пољопривреди и то кроз заједничка улагања, као и привреди, енергетици и у области туризма.
 
Амбасадор Ел Мутеири подсетио је на дугу традицију пријатељских односа Србије и Кувајта, како на политичком плану, тако и у свим другим областима, напомињући да се радује прослави 60. годишњице успостављања дипломатских односа које Србија и Кувајт заједно обележавају следеће године.

Председник Вучић и новоименована амбасадорка Савезне Републике Немачке Анке Конрад разговарали су о даљем развоју билатералних односа и додатном интензивирању економске сарадње.
 
Председник Вучић је истакао да је Немачка водећи привредни партнер Србије због чега је наш кључни интерес повећање немачких инвестиција.  
 
Амбасадорка Конрад је рекла да је Србија важан партнер Немачке, као и да очекује да наша земља уведе санкције Русији.
 
Према речима председника Вучића, регионална сарадња и очување стабилности у региону су спољнополитички приоритети Србије.
 
Предајући акредитивна писма председнику Републике Србије, амбасадорка Конрад је истакла да Немачка снажно подржава европски пут Србије и политику регионалне стабилности.

 

Извор: predsednik.rs