Пекинг: Амбасадорка Стефановић на "Кинеском међународном сајму дигиталне економије"

21. нов 2022.
Амбасадорка Републике Србије у Народној Републици Кини Маја Стефановић учествовала је на Форуму „Глобални вин-вин – продубљивање међународне сарадње у дигиталној индустрији и сагледавање нових могућности у дигиталној економији“, који је одржан у оквиру „Међународног сајма дигиталне економије“ у Шиђиаџуангу, главном граду провинције Хебеј.

Амбасадорка Стефановић је истакла стратешко партнерство Србије и Кине и дигиталну економију као његов важан сегмент.

„Развој дигиталне економије представља један од приоритета Владе Србије и дигитална трансформација наставиће да буде кључни приоритет у наредним годинама,“ рекла је амбасадорка. Осврнула се на ИТ индустрију Србије, која у великој мери доприноси расту БДП и покреће дигитални развој. Истакла је да српски ИТ сектор већ неколико година бележи велики раст, те је извоз ИТ услуга у 2021. години износио 1,73 милијарде евра, што је годишњи раст од 30%. Амбасадорка Стефановић је нагласила да Србија и Кина имају успешну сарадњу у области дигиталне економије, као и да заједно раде на унапређивању „Дигиталног пута свиле“.

На Форуму су учествовали високи званичници провинције Хебеј, представници амбасада Канаде, Турске, Малдива, као и представници УНИДО, Кинеске академије инжењерских наука, Асоцијације за промоцију науке, технологије и финансија Кине и др.

Учесници Форума разменили су мишљења о новим механизмима међународне сарадње у ери дигиталне економије и начинима даљег заједничког развоја прекограничне е-трговине, као и о интеграцији дигиталне и реалне економије.