Peking: Ambasadorka Stefanović na "Kineskom međunarodnom sajmu digitalne ekonomije"

21. nov 2022.
Ambasadorka Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini Maja Stefanović učestvovala je na Forumu „Globalni vin-vin – produbljivanje međunarodne saradnje u digitalnoj industriji i sagledavanje novih mogućnosti u digitalnoj ekonomiji“, koji je održan u okviru „Međunarodnog sajma digitalne ekonomije“ u Šiđiadžuangu, glavnom gradu provincije Hebej.

Ambasadorka Stefanović je istakla strateško partnerstvo Srbije i Kine i digitalnu ekonomiju kao njegov važan segment.

„Razvoj digitalne ekonomije predstavlja jedan od prioriteta Vlade Srbije i digitalna transformacija nastaviće da bude ključni prioritet u narednim godinama,“ rekla je ambasadorka. Osvrnula se na IT industriju Srbije, koja u velikoj meri doprinosi rastu BDP i pokreće digitalni razvoj. Istakla je da srpski IT sektor već nekoliko godina beleži veliki rast, te je izvoz IT usluga u 2021. godini iznosio 1,73 milijarde evra, što je godišnji rast od 30%. Ambasadorka Stefanović je naglasila da Srbija i Kina imaju uspešnu saradnju u oblasti digitalne ekonomije, kao i da zajedno rade na unapređivanju „Digitalnog puta svile“.

Na Forumu su učestvovali visoki zvaničnici provincije Hebej, predstavnici ambasada Kanade, Turske, Maldiva, kao i predstavnici UNIDO, Kineske akademije inženjerskih nauka, Asocijacije za promociju nauke, tehnologije i finansija Kine i dr.

Učesnici Foruma razmenili su mišljenja o novim mehanizmima međunarodne saradnje u eri digitalne ekonomije i načinima daljeg zajedničkog razvoja prekogranične e-trgovine, kao i o integraciji digitalne i realne ekonomije.