Državni sekretar Nikola Stojanović

Rođen je 13. septembra 1992. godine u Beogradu.

Diplomirao je kao student generacije na osnovnim akademskim studijama međunarodne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Master diplomu iz politike i međunarodnih odnosa stekao je na Jenčing akademiji Pekinškog univerziteta.

Od 2019. do 2024. godine, u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije kao savetnik za spoljnu politiku predsednika Vlade, vodio je spoljnopolitički tim i pružao stratešku podršku premijerki Ani Brnabić. 

Radio je kao asistent na Pekinškom univerzitetu u Kini na kursevima „Kineska diplomatija i globalno upravljanje u novoj eri“ i „Kina u tranziciji“.

Osnivač je obrazovnog startapa Termidor, kojim su razvijane inovativne metode za izučavanje međunarodne politike korišćenjem kompjuterske simulacije.

Autor je više publikacija iz oblasti međunarodnih odnosa, uključujući radove o kineskoj strategiji i migracionoj politici Evropske unije.

Dobitnik je više nagrada i priznanja tokom studija, uključujući nagradu „Kruna uspeha“ za najboljeg diplomca Univerziteta u Beogradu 2015. godine, nagradu „Svetlana Lana Adamović“ iz oblasti međunarodnih ekonomskih odnosa, stipendiju „Dositeja“ Fonda za mlade talente, stipendiju za izuzetno nadarene studente Ministarstva prosvete, kao i nagrade za prvo mesto na Nacionalnom takmičenju studenata iz međunarodnog humanitarnog prava 2013. godine i prvo mesto na Državnom takmičenju iz istorije 2010. godine.

U junu 2024. imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Govori engleski, francuski i kineski jezik.