Ministar Marko Đurić

Rođen je 25. juna 1983. godine u Beogradu. 

Od 2012. do 2014. godine bio je savetnik predsednika Republike Srbije za spoljne poslove. 

Od 2014. do 2020. godine bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Bio je šef Radne grupe Vlade Srbije za unutrašnji dijalog o rešavanju pitanja KiM. U septembru 2020. bio je član državne delegacije Srbije na pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu. Učestvovao je u sastancima na vrhu i predstavljanju državne pozicije Srbije po pitanju KiM sa rukovodstvima NR Kine, Ruske Federacije, Nemačke, Francuske itd. Zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem prisustvovao je prvom bilateralnom susretu lidera Srbije i SAD u Beloj kući posle dve decenije.

Od 2012. do 2020. godine bio je šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini. Predvodio je delegacije Srbije na ukupno 221 rundi briselskih pregovora sa predstavnicima PIS u Prištini. 

Šef je pregovaračkog tima Srbije za poglavlje 35 u procesu pregovora Srbije i EU.

Od 2020. do 2024. bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Noislac je Ordena Njegoša III stepena – Republika Srpska; Ordena Nikole Tesle – Teslina naučna fondacija; Ordena kralja Milutina – Srpska pravoslavna crkva; dobitnik je priznanja za najboljeg mladog političara regiona za 2016. godinu – Evropski pokret u Bosni i Hercegovini.

Osmislio je i kodizajnirao amblem koji je danas u Srbiji opšteprihvaćeno obeležje Dana primirja u Prvom svetskom ratu - Natalijina ramonda.

Po obrazovanju je diplomirani pravnik, tečno govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim i ruskim jezikom.

Oženjen je Andrijanom Đurić i otac je tri ćerke – Jovane, Milice i Đurđe.