ППВ и МСП Дачић са амбасадором Малавија

23. мај 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас нерезидентног амбасадора Републике Малави у Републици Србији, са седиштем у Берлину, Џозефа Џона Мпинганџира, који је у понедељак предао акредитиве председнику Србије Александру Вучићу.

Као новом амбасадору Републике Малави у Србији, министар Дачић пожелео му је добродошлицу у Србију, уз уверење да ће његов рад бити успешан и да ће допринети побољшању билатералних односа. Нагласио је да се ове године навршава 25 година од успостављања дипломатских односа и истакао да су СФРЈ и Малави блиско сарађивали у оквиру Покрета несврстаних земаља.

Такође, шеф српске дипломатије је истакао да Србија жели да са Малавијем развија узајамно корисну сарадњу на бројним пољима уз унапређење политичког дијалога и разменe посета на високом и највишем нивоу у наредном периоду, будући да је то прилика за разговоре и размену мишљења о свим питањима од интереса за обе стране. Оценио је да је присуство делегације Малавија на Комеморативном скупу ПНЗ у Београду, октобра 2021., дало додатни подстицај унапређењу наших односа.

На крају разговора, министар Дачић пожелео је амбасадору успешну мисију у Републици Србији и изразио уверење да ће политички дијалог и економска сарадња, као и бројни други видови сарадње Србије и Малавија, наставити да се развијају на обострану корист.

Амбасадор Малавија изразио је саучешће због недавних трагичних догађаја у Београду и пренео изразе саосећања и солидарности са породицама настрадалих.

Сложио се са оценом наших пријатељских односа, на чијем продубљивању треба даље заједнички радити. Пренео је да Амбасада Малавија у Берлину, која покрива 23 земље, сврстава Србију у групу земаља са којима намерава да у предстојећем периоду интензивира сарадњу.

Захвалио је на топлом и срдачном гостопримству и изразио спремност да ради на припреми посете МИП Малавија, као и других високих званичника Србији.