PPV i MSP Dačić sa ambasadorom Malavija

23. maj 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas nerezidentnog ambasadora Republike Malavi u Republici Srbiji, sa sedištem u Berlinu, Džozefa Džona Mpingandžira, koji je u ponedeljak predao akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Kao novom ambasadoru Republike Malavi u Srbiji, ministar Dačić poželeo mu je dobrodošlicu u Srbiju, uz uverenje da će njegov rad biti uspešan i da će doprineti poboljšanju bilateralnih odnosa. Naglasio je da se ove godine navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i istakao da su SFRJ i Malavi blisko sarađivali u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja.

Takođe, šef srpske diplomatije je istakao da Srbija želi da sa Malavijem razvija uzajamno korisnu saradnju na brojnim poljima uz unapređenje političkog dijaloga i razmene poseta na visokom i najvišem nivou u narednom periodu, budući da je to prilika za razgovore i razmenu mišljenja o svim pitanjima od interesa za obe strane. Ocenio je da je prisustvo delegacije Malavija na Komemorativnom skupu PNZ u Beogradu, oktobra 2021., dalo dodatni podsticaj unapređenju naših odnosa.

Na kraju razgovora, ministar Dačić poželeo je ambasadoru uspešnu misiju u Republici Srbiji i izrazio uverenje da će politički dijalog i ekonomska saradnja, kao i brojni drugi vidovi saradnje Srbije i Malavija, nastaviti da se razvijaju na obostranu korist.

Ambasador Malavija izrazio je saučešće zbog nedavnih tragičnih događaja u Beogradu i preneo izraze saosećanja i solidarnosti sa porodicama nastradalih.

Složio se sa ocenom naših prijateljskih odnosa, na čijem produbljivanju treba dalje zajednički raditi. Preneo je da Ambasada Malavija u Berlinu, koja pokriva 23 zemlje, svrstava Srbiju u grupu zemalja sa kojima namerava da u predstojećem periodu intenzivira saradnju.

Zahvalio je na toplom i srdačnom gostoprimstvu i izrazio spremnost da radi na pripremi posete MIP Malavija, kao i drugih visokih zvaničnika Srbiji.