Ђурић примио амбасадора Чешке у опроштајну посету

11. Jun 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Републике Чешке у Србији Томашом Кухтом, који након шест година боравка у нашој земљи завршава свој мандат.

Том приликом, шеф српске дипломатије захвалио је амбасадору на великом личном доприносу унапређењу српско-чешких односа, истакавши да ће Београд остати његова друга кућа у којој ће увек бити добродошао.

Саговорници су се сагласили да Србија и Чешка имају традиционално добре односе, што потврђују и редовне посете високих званичника. 

Министар Ђурић је навео да је стратешко опредељење Србије чланство у Европској унији, нагласивши да Србија цени подршку коју јој на том путу пружа Чешка.

Имајући у виду да су чешке инвестиције присутне на завидном нивоу у Србији, министар и амбасадор су оценили да је потребно додатно проширити привредну сарадњу две земље. 

Амбасадор Кухта је указао да чешка мањина у Србији, мада не бројна, ужива сва права и да је од великог значаја било отварање „Чешке куће“ у Београду 2023. године, чему су присуствовали председник Вучић и бивши председник Земан.