Đurić primio ambasadora Češke u oproštajnu posetu

11. jun 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Republike Češke u Srbiji Tomašom Kuhtom, koji nakon šest godina boravka u našoj zemlji završava svoj mandat.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije zahvalio je ambasadoru na velikom ličnom doprinosu unapređenju srpsko-čeških odnosa, istakavši da će Beograd ostati njegova druga kuća u kojoj će uvek biti dobrodošao.

Sagovornici su se saglasili da Srbija i Češka imaju tradicionalno dobre odnose, što potvrđuju i redovne posete visokih zvaničnika. 

Ministar Đurić je naveo da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da Srbija ceni podršku koju joj na tom putu pruža Češka.

Imajući u vidu da su češke investicije prisutne na zavidnom nivou u Srbiji, ministar i ambasador su ocenili da je potrebno dodatno proširiti privrednu saradnju dve zemlje. 

Ambasador Kuhta je ukazao da češka manjina u Srbiji, mada ne brojna, uživa sva prava i da je od velikog značaja bilo otvaranje „Češke kuće“ u Beogradu 2023. godine, čemu su prisustvovali predsednik Vučić i bivši predsednik Zeman.