Selaković: Obraćanje predsednika Vučića naciji najverovatnije 8. oktobra

28. sep 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da očekuje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić naciji obratiti najverovatnije 8. oktobra, nakon važnih susreta koje će imati u predstojećem periodu, kada će govoriti o budućem političkom kursu i formiranju nove Vlade Srbije.

Ministar Selaković je, gostujući na Televiziji „Hepi“, rekao da će predsednik Vučić 1. oktobra biti u Bugarskoj na sastanku sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, da će se sastati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Uruslom fon der Lajen.

„Već 3. oktobra predsednik Vučić treba da se sastane u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom. Posle toga, 5. oktobra imaćemo pokušaj tzv. Kosova da otpočnu proceduru prijema za članstvo u Savetu Evrope, protiv čega se grčevito borimo“, rekao je Selaković i naveo da će predsednik Vučić 6. oktobra prisustvovati prvom samitu Evropske političke zajednice u Pragu.

Izvor: TV Happy

Šef srpske diplomatije je naveo da ne sumnja da će na samitu u Pragu Srbiji biti upućeni pritisci i poruke da promeni svoju spoljnu politiku i poziciju, iako ne mogu da nam odgovore na pitanje koje je postavio predsednik Vučić, a koje se odnosi na to zašto vredi više teritorijalni integritet Ukrajine od teritorijalnog integriteta Srbije.
 
Po povratku iz Praga, kako je rekao ministar Selaković, predsednik Vučić će biti na otvaranju nove fabrike MTU, nemačke kompanije koja se bavi popravkom motora na Erbasovim avionima, a reč je o investiciji vrednoj 107 miliona evra.

„Očekujem najverovatnije da će se već 8. oktobra predsednik Vučić obratiti naciji i da će govoriti i o političkoj situaciji“, rekao je ministar Selaković.

Na pitanje o potpisivanju Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, ministar Selaković je naveo da je reč o dvogodišnjem planu konsultacija i o papiru koji nema pravnu važnost, kao i da je reč o nečemu što potpisujemo sa mnogo država u svetu.

Prema  njegovim rečima, to je neka vrsta rasporeda sastanaka na temu bilateralnih odnosa i multilateralne saradnje, što je važno jer je Rusija članica Saveta bezbednosti UN i brani interese Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

„Nije reč ni o kakvoj političkoj zaveri, zloj nameri, štaviše reč je o onome da je ovo čist pokušaj disciplinovanja Srbije, korišćenja nekog dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da se napadne naša spoljnopolitička pozicija koja je principijelna i izazovna za druge. Imamo razlog što vodimo takvu politiku, razlog leži u prošlosti i političkim činjenicima koje se tiču naše specifične pozicije po pitanju Kosova i Metohije, na prvom mestu“, rekao je šef srpske diplomatije povodom negativnih komenatara na potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije.

Kako je naglasio, govor predsednika Vučića na 77. zasedanju Generalne skupštine nije ništa drugo nego sublimirana njegova politika i politika Srbije, koja je vrlo jasna, razumna i potkrepljena čvrstim argumentima.

„Srbija nije menjala svoj principijelni stav. Nismo uvodili sankcije jer i tu imamo svoj racionalan pristup. Kada je reč o poštovanju principa nepovredivosti granica, a tu je i pitanje Ukrajine, tu je naš stav jasan i nema dileme i taj stav se ne menja. Ako bi Srbija menjala takav stav, Srbija bi pucala sebi u noge, pljunula sebi u lice, kako onda da odbranite poziciju opstanka KiM u Srbiji? Onda bismo pljunuli na Rezoluciju 1244 koja je naš najčvršći oslonac u borbi za KiM“, naglasio je ministar Selaković.

Upitan o evetualnim pokušajima da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN, ministar Selaković je naveo da to što nemali broj predstavnika država govori o tome, znači da neko tu ideju ima u glavi.

„Predsednik Vučić je o tome govorio pre više od šest meseci, neki su se smejali tome, danas čujete ozbiljne svetske lidere koji o tome govore. Mali smo da možemo na to da utičemo, za nas je od suštinske važnosti ostanak Rusije u Savetu bezbednosti UN“, rekao je ministar Selaković i naveo da bi eventualno isključivanje Rusije za nas bila katastrofa i da se nada, veruje i želi da do toga ne dođe.
 
Prema njegovim rečima, prošle nedelje je delegacija Srbije imala izuzetno zgusnutu agendu i diplomatski najaktivniju nedelju u okviru zasedanja Generalne skupštine UN.

„Poslednja nedelja septembra je uvek jedna od najaktivnijih za svetsku diplomatiju, ovoga puta i za srpsku. Naša delegacija, ostvarivši veliki broj susreta, na najbolji način afirmisala je našu spoljnu politiku i naše interese“, naglasio je ministar Selaković.