Селаковић: Обраћање председника Вучића нацији највероватније 8. октобра

28. сеп 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да очекује да ће се председник Србије Александар Вучић нацији обратити највероватније 8. октобра, након важних сусрета које ће имати у предстојећем периоду, када ће говорити о будућем политичком курсу и формирању нове Владе Србије.

Министар Селаковић је, гостујући на Телевизији „Хепи“, рекао да ће председник Вучић 1. октобра бити у Бугарској на састанку са бугарским председником Руменом Радевим, да ће се састати са грчким премијером Kирјакосом Мицотакисом, као и са председницом Европске комисије Уруслом фон дер Лајен.

„Већ 3. октобра председник Вучић треба да се састане у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном и канцеларом Аустрије Kарлом Нехамером. После тога, 5. октобра имаћемо покушај тзв. Kосова да отпочну процедуру пријема за чланство у Савету Европе, против чега се грчевито боримо“, рекао је Селаковић и навео да ће председник Вучић 6. октобра присуствовати првом самиту Европске политичке заједнице у Прагу.

Извор: TV Happy

Шеф српске дипломатије је навео да не сумња да ће на самиту у Прагу Србији бити упућени притисци и поруке да промени своју спољну политику и позицију, иако не могу да нам одговоре на питање које је поставио председник Вучић, а које се односи на то зашто вреди више територијални интегритет Украјине од територијалног интегритета Србије.
 
По повратку из Прага, како је рекао министар Селаковић, председник Вучић ће бити на отварању нове фабрике МТУ, немачке компаније која се бави поправком мотора на Ербасовим авионима, а реч је о инвестицији вредној 107 милиона евра.

„Очекујем највероватније да ће се већ 8. октобра председник Вучић обратити нацији и да ће говорити и о политичкој ситуацији“, рекао је министар Селаковић.

На питање о потписивању Плана консултација министарстава спољних послова Србије и Русије, министар Селаковић је навео да је реч о двогодишњем плану консултација и о папиру који нема правну важност, као и да је реч о нечему што потписујемо са много држава у свету.

Према  његовим речима, то је нека врста распореда састанака на тему билатералних односа и мултилатералне сарадње, што је важно јер је Русија чланица Савета безбедности УН и брани интересе Србије када је реч о Kосову и Метохији.

„Није реч ни о каквој политичкој завери, злој намери, штавише реч је о ономе да је ово чист покушај дисциплиновања Србије, коришћења неког довољног разлога да се Србија нападне и да се нападне наша спољнополитичка позиција која је принципијелна и изазовна за друге. Имамо разлог што водимо такву политику, разлог лежи у прошлости и политичким чињеницима које се тичу наше специфичне позиције по питању Kосова и Метохије, на првом месту“, рекао је шеф српске дипломатије поводом негативних коменатара на потписивање Плана консултација министарстава спољних послова Србије и Русије.

Kако је нагласио, говор председника Вучића на 77. заседању Генералне скупштине није ништа друго него сублимирана његова политика и политика Србије, која је врло јасна, разумна и поткрепљена чврстим аргументима.

„Србија није мењала свој принципијелни став. Нисмо уводили санкције јер и ту имамо свој рационалан приступ. Kада је реч о поштовању принципа неповредивости граница, а ту је и питање Украјине, ту је наш став јасан и нема дилеме и тај став се не мења. Ако би Србија мењала такав став, Србија би пуцала себи у ноге, пљунула себи у лице, како онда да одбраните позицију опстанка KиМ у Србији? Онда бисмо пљунули на Резолуцију 1244 која је наш најчвршћи ослонац у борби за KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Упитан о еветуалним покушајима да се Русија избаци из Савета безбедности УН, министар Селаковић је навео да то што немали број представника држава говори о томе, значи да неко ту идеју има у глави.

„Председник Вучић је о томе говорио пре више од шест месеци, неки су се смејали томе, данас чујете озбиљне светске лидере који о томе говоре. Мали смо да можемо на то да утичемо, за нас је од суштинске важности останак Русије у Савету безбедности УН“, рекао је министар Селаковић и навео да би евентуално искључивање Русије за нас била катастрофа и да се нада, верује и жели да до тога не дође.
 
Према његовим речима, прошле недеље је делегација Србије имала изузетно згуснуту агенду и дипломатски најактивнију недељу у оквиру заседања Генералне скупштине УН.

„Последња недеља септембра је увек једна од најактивнијих за светску дипломатију, овога пута и за српску. Наша делегација, остваривши велики број сусрета, на најбољи начин афирмисала је нашу спољну политику и наше интересе“, нагласио је министар Селаковић.