Братислава: Изложба „Словачка наивна уметност из српске Војводине“ у Мартину

24. нов 2022.
Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, отворила је изложбу „Словачка наивна уметност из српске Војводине“ у Турчијанској библиотеци у Мартину.

На изложби, у организацији почасног конзула Републике Србије Мојмира Врлика, а под покровитељством Јарослава Хрубика, председника Општине Ковачица, приказане су слике осморо стваралаца – словачких наиваца из Ковачице, Падине и Хајдучице: Јана Бачура, Ане Књазовицове, Павела Хајка, Зузане Верески, Павела Цицке, Кларе Бабке, Јураја Љавроша и Мирослава Храшка.

Отправница послова Барловић је указала на историјску повезаност народа и културног стваралаштва Србије и Словачке. Посебно је нагласила да се ове године обележава 220 година насељавања Словака у Ковачицу, као и да традиционалном пријатељству две државе посебан допринос дају представници словачке националне заједнице у Србији, као и српска национална мањина у Словачкој. Осврнула се на значајног сликара Јана Бачура, који нас је недавно напустио, и нагласила да ће, захваљујући наивним сликарима из Ковачице, Падине и других места, чудесне сеоске лепоте северне Србије вечно остати сачуване.

Отварању изложбе су присуствовали заменик градоначелника града Мартин, почасни конзули Пољске, Исланда, Чилеа и Киргизије у Словачкој, председник месног одбора Матице словачке из Ковачице Павел Балаж и бројни представници мартинског културног, друштвеног и привредног живота, као и поштоваоци наивне уметности и пријатељи Србије.