Јереван: Амбасадорка Панајотовић Цветковић са замеником министра за образовање, науку, културу и спорт

21. јун 2022.
Амбасадорка Републике Србије у Републици Јерменији Татјана Панајотовић Цветковић разговарала је са замеником министра за образовање, науку, културу и спорт Републике Јерменије Артуром Мартиросјаном о актуелним пројектима и плановима за унапређење сарадње Србије и Јерменије у областима научно-образовне, културне и спортске сарадње.

Саговорници су изразили очекивање да ће у наредном периоду доћи до унапређења уговорног оквира сарадње у области културе и спорта, што је важан предуслов будуће билатералне сарадње Србије и Јерменије у овим областима.

У разговору је такође истакнут значај успостављања лектората за српски језик у Јерменији и за јерменски језик у Србији, у циљу формирања будућих генерација познаваоца култура и историје наших народа, у чему би од значајне помоћи била и међусобна универзитетска размена, као и размена стипендија за школовање на престижним универзитетима у Србији и Јерменији. Осим тога, размењена су мишљења о могућностима сарадње и размене искустава у области заштите културног наслеђа, као и заједничког учешћа у европским програмима културно-научне сарадње „Еразмус Плус“ и „Хоризонт Европа“.

У погледу учешћа на културним манифестацијама, амбасадорка Србије је обавестила заменика министра да ће представници Србије, по позиву организатора, учествовати на Међународном фестивалу документарног филма „Дрво кајсије“ који ће се одржати у јерменском етно селу Уђан у августу ове године.
Заменик министра Мартиросјан је упознао амбасадорку са током организације предстојећег научног фестивала „Стармус 6“, који ће се одржати у Јеревану у септембру ове године.  На њему ће учествовати седам добитника Нобелове награде, а тема ће бити „50 година на Марсу“.

Мартиросјан је најавио да ће ускоро бити упућени позиви високим државним званичницима Републике Србије и представницима научних кругова за учешће на овој манифестацији, која је од великог значаја за Јерменију.