Сеул: Амбасадор Грбић са председником Корејске агенције за креативне садржаје

24. нов 2022.
Као наставак активности усмерених ка успостављању ближе сарадње са Републиком Корејом у области креативних индустрија, амбасадор Републике Србије у Сеулу Немања Грбић посетио је седиште Корејске агенције за креативне садржаје (Korea Creative Content Agency – KOCCA) где се састао са председником и извршним директором ове инсистуције Ђо Хјунреом.

Амбасадор Грбић је у разговору оценио да је Република Кореја један од глобалних лидера када је у питању индустрија културних садржаја, указујући да је Србија спремна да учи од Кореје у овој области, те да су већ иницирани контакти између две земље, осврнувши се на сарадњу Филмског центра Србије са Корејским саветом за филм и Корејском академијом филмских уметности, успостављање контаката између Асоцијације индустрије видео игара Србије и Корејске асоцијације индустрије видео игара и др.

Истакао је, такође, да Влада Србије придаје велики значај креативним индустријама, у коју сврху је 2017. године покренута национална платформа „Србија ствара“ („Serbia Creates“), као кровна инстанца задужена за међународну промоцију и извоз српских производа креативне индустрије.

Имајући у виду да „Србија ствара“ и KOCCA деле сличну оријентацију, амбасадор Грбић се заложио за успостављање директног контакта две организације, ради размене искустава, информација и добре праксе.

Председник KOCCA Ђо Хјунре захвалио је на представљеним информацијама и упознао са организацијом и активностима KOCCA, као агенције Владе Кореје која надгледа и координише промоцију садржаја корејске културне индустрије.
Саговорник је пренео да KOCCA настоји да повећа компетитивност јужнокорејске индустрије културних садржаја, кроз пружање различитих видова подршке корејским компанијама у овој области. Пренео је спремност KOCCA да успостави директну комуникацију са партнерима у Србији, имајући у виду постојећи потенцијал за сарадњу.