Дачић за Пинк: Курти је умислио да је неки месија, Србија је поступила одговорно у најновијим преговорима

23. нов 2022.
Србија, а пре свега њен председник Александар Вучић, одговорно је поступила у најновијим преговорима са приштинском страном јер је приступ био "да не устајемо од преговарачког стола чак и када нам се не свиђа нешто што је на њему", рекао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић

- Ми поступамо тако јер желимо да се сачува мир, макар и крхки и настојимо да преговорима дођемо до решења које је одрживо и које ће омогућити да и Београд и Приштина направе компромис, а да народ на Косову и Метохији зна да у наредном периоду неће бити проблема - рекао је Дачић за Пинк.

Тврдње и написи у медијима да су Американци издејствовали да Аљбин Курти за 48 сати одложи примену одлуке о регистрацији возила су према његовој оцени тачни, јер је како каже увек било тако да се на крају испостави да САД морају да "извуку уши" или запрете да ће то урадити онима које су помагали свих ових година.

- Међународна заједница је дошла до краја могуће толеранције јер нема више где, а алтернатива томе јесте да се почне са сукобима. То што Курти жели није реално, јер ниједан албански полицајац неће моћи да дође на север Косова пошто Срби на то гледају као на војно заузимање севера, а север никада неће признати независно Косово - рекао је Дачих и нагласио да је најважније да се сачува мир у јужној српској покрајини.

Коментаришући за данас најављени скуп жена и мајки са Косова у Косовској Митровици, рекао је да је народ узнемирен, да му смета неизвесност и да је позитивно то што се протести одвијају мирним путем.

- То је врста грађанског отпора ономе што ради Курти, јер су сви проблеми које има обичан народ настали због потеза Куртијеве власти.

Министар је навео да се мења атмосфера у међународној јавности, "пре свега захваљујући сулудом, суманотом, понашању Приштине".

- Не кажем да се радујем шта ради Приштина, али ту има мало среће како би ови са Запада приметили ко је фактор опструкције и дестабилизације региона. Стално су говорили о тој симетрији кривице, сад то више не могу да кажу - рекао је Дачић, говорећи о недавним преговорима у Бриселу.

- Курти је одложио одлуку о регистарским табилцима за 48 часова што значи да притисак на њега има ефекта. Променила се реторика у Приштини - рекао је Дачић.

- Данашњи скуп је добар пример да свет види да проблеми нису ствар политчких функционера већ да је овде реч о нечему што погађа обичан народ, и жене и децу и студенте и старије, онемогућава им нормалан живот", истакао је Ивица Дачцић.

Додао је да подржава овакве протесте и да се њима проблеми Срба на Косову и Метохији могу учунити јаснијим и некима у свету који их не разумеју.

Оценио је да Куртију није стало до таблица да би тако регулисао питање регистрације аутомобила већ само "жели да на њима пише република

Косово, пошто реч република у његовом поимању означава да је Косово независно".

Упитан да ли се после најновијих догађања и изјаве Жозепа Бореља ситуација мења, Дачић је одговорио потврдно.

"Мења се пре свега захваљујући суманутом понашању Приштине. Не желим да кажем да се радујем што се Курти тако понаша али ту има и мало среће јер ови са Запада могу да виде ко је тај фактор опструкције и дестабилизације региона", рекао је он.

Додао је да су увек говорили о симетрији кривице, а сада то више не могу да говоре.

Извор/Фото: Пинк.рс