Ђурић: Београд посвећен дијалогу, миру и стабилности

19. јун 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас са Мирославом Лајчаком, специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану.

Поновивши посвећеност Београда наставку дијалога као једином исправном путу за решавање нашег најважнијег националног питања, министар Ђурић оценио је да је, доласком Аљбина Куртија на чело привремених приштинских институција јесени 2021. године, дошло до драстичног погоршања положаја српског и другог неалбанског становништва, као и свеукупног посрнућа стања у покрајини на свим нивоима.

„Куртијев режим континуирано напада процес дијалога под покровитељством Европске уније и примењује мере репресије које воде ка стварању моноетничког Космета, чиме се директно подривају циљеви међународне заједнице“, указао је Ђурић.
 
Шеф српске дипломатије саговорнику је пренео да Београд подржава Нацрт статута Заједнице српских општина који је израдила Европска унија, и наставља да инсистира на пуној примени споразума из Брисела из 2013. и 2015. године, као и свега досад договореног уз европско посредовање.
 
Уз подсећање на податак да је, од 1999. године, простор Косова и Метохије напустило више од 200 000 људи, као и да је, само у протеклих годину дана, више од 14% Срба отишло са територије КиМ, Ђурић је поновио забринутост због систематског прогона и кршења појединачних и колективних људских, економских, културних и политичких права тамошњих невећинских заједница, предоминантно Срба.
 
Држава Србија наставиће, како је истакао министар, да буде посвећена миру и стабилности у региону, као и да чини све што је у њеној моћи да заштити интересе свог народа и да осигура њихову безбедност и опстанак, који су на драматично високом нивоу угрожености услед дуготрајних деструктивних акција Приштине.