Министар Селаковић открио споменик песнику и дипломати Милану Ракићу у Мионици

30. сеп 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић данас је, на дан рођења Милана Ракића, открио споменик нашем великом дипломати, песнику и академику у Мионици, одакле је Ракићева породица пореклом.

Споменик, који је дело академског вајара професора доктора Зорана Ивановића, поклон је Општине Мионица школи која носи име Милана Ракића.

Говорећи о Ракићу, министар је навео да је овај песник име Србије, где год је у свету службовао као дипломата Краљевине Србије и Краљевине Југославије, а службовао је у некадашњој Отоманској Империји, у Приштини, у Скопљу, у Скадру, у Солуну, те као амбасадор у Риму и у Копенхагену, уздигао на највиши пиједестал и осветлао нам образ.

„Постао је познат и као српски дипломата тада у Отоманској Империји, службујући у нашем конзулату у Приштини у време када су Косово и Метохија били окупирани, у време када је над њима суверенитет имала нека друга држава, велико и моћно царство које се простирало на три континента, али ни тада није имао дилему коме та земља припада, ни тада није имао дилему да ли се за КиМ треба или не треба борити. Ту дилему немамо ни ми данас,“ подвукао је министар Селаковић.

Рекавши да свака генерација Срба даје свој допринос у борби за Косово и Метохију, јер наша борба за КиМ јесте борба за наш опстанак и за наше постојање, додао је да ни ова генерација, ни Србија, на челу са председником Вучићем, ни било ко ко се налази на неком одговорном државном месту, нема дилеме око тог питања.

„За КиМ морамо да се боримо јер је то борба за Србију, за КиМ је часно и честито борити се,“ навео је он.

Министар је изјавио да ћемо наставити да се боримо да што већи број држава чланица УН поштује и признаје суверенитет Србије над КиМ, јер је тај суверенитет уписан и у Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, те да из дана у дана, из месеца у месец, све више држава ревидира свој став.

„Ми ћемо наставити ту своју борбу, наставити ту своју активност како би се наши потомци борили, али борили својим знањем, борили, као што рекох, јачањем наше привреде, јачањем наше науке и јачањем нас самих. Пример за то јесте Милан Ракић, али идеја водиља за тако нешто јесу речи једног другог Мионичанина, који је рекао живот је непрестана борба, ко сме тај може, ко не зна за страх тај иде напред,“ закључио је министар цитирајући војводу Мишића, и додавши: „Наша непрестана борба, непрестана борба српског народа јесте борба за истину, за правду, за достојанство, за живот, за КиМ.“

Селаковић је похвалио Општину Мионица за неговање културе сећања, додавши да се ово место може похвалити и спомеником бесмртном Живојину Мишићу који је из овога краја, али и јединственом спомен поставком посвећеном Колубарској битки, која последњих година постепено настаје у Мионици, што је одличан подстрек за младе Мионичане, за све оне који иду у школу „Милан Ракић“, да имају пред собом идеју великана којима могу да теже.

Након откривања споменика, министар Селаковић је, заједно са председником Општине Мионица Бобаном Јанковићем, посетио ОШ „Милан Ракић“, где је разговарао са учитељима и наставницима.