Србија опредељена за снажнију сарадњу са Колумбијом

06. авг 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Боготи са новоименованим министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном.

Министар Селаковић је поручио да је Србија јасно опредељена да још снажније развија укупне односе и сарадњу са Колумбијом.

Указавши да је од последње посете Колумбији на министарском нивоу протекло једанаест година, Селаковић је истакао да је потребно радити на интензивирању политичког дијалога, самим тим и чешћим сусретима званичника две земље.

Такође, пренео је да би одржавање политичких консултација два министарства спољних послова била одлична прилика да се размотре могућности и сагледају потенцијали за унапређење билатералне сарадње.

Шеф српске дипломатије је нагласио да постоје значајни потенцијали за сарадњу у многим областима, нарочито у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, рударству, али и туризму, образовању, култури и спорту.

Селаковић је упознао колумбијског колегу са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији и напорима за изналажење компромисног решења овог питања које је од кључне важности за нашу земљу, истакавши да је Србија посвећена миру и стабилности у региону.

Министар Селаковић сутра ће, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовати церемонији инаугурације новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Урегe. Током боравка у Боготи, шеф српске дипломатије имаће и неколико билатералних састанака са званичницима латиноамеричких и карипских држава.