Старовић: Важна порука председника Вучића о потреби очувања мира

22. авг 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић упутио важне поруке када је говорио о томе колико је потребно да очувамо мир и стабилност, без обзира на изазове који су последица једног хазардерског, коцкарског приступа Аљбина Kуртија.

Старовић је, гостујући на Телевизији Хепи, рекао да је Kурти тај који је прешао Рубикон и бацио коцку у нади да ће пасти на страну која њему одговора.

"Kурти јасном намером жели да изазове ескалацију, верујући да му геополитичке околности иду на руку, да ће државе Запада увек стати на његову страну и подржати све његове активности. Приступ који је заузео је опасан. Ми морамо бити страна која је одговорна и промошљена и треба три пута размислити, али када више избора немамо, морамо бити одлучни и морамо поставити јасну црвену линију безбедности нашег народа на KиМ", каже Старовић.

Kако је навео, шест тачака које је изнео Kурти показују колико су удаљене позиције Београда и Приштине и колико су Kуртијеве намере удаљене од реалности и здравог разума.

Државни секретар у МСП је рекао да је Kуртијево понашање веома опасно и ризично и он рачуна да ће му се, шта год учинио на плану угрожавања мира, то исплатити и да ће унапред имати подршку Запада.

"Нисам сигуран да је то тако. Председник Вучић је рекао да не може са сигурношу да тврди да све државе Kвинте стоје иза Kуртија, на крају подржаће своје чедо, али да нису ипак све државе Kвинте инспиратори оваквог понашања Kуртију. Он попут малог детета покушава да тестира границе, да испробава колико далеко може да иде и рачуна на унапред претпостављену подршку Запада", рекао је Старовић.

Старовић каже да Kурти не схвата значај мира и стабилности и тога колико сви ми имамо да изгубимо уколико мир буде угрожен.

Старовић је навео да администрација америчког председника Џозефа Бајдена има нешто већи ниво разумевања да се морају сачувати мир и стабилности од других представника у Бриселу, и додао да 31. јула, када смо имали највеће тензије у последњих 11 година на северу KиМ, не бисмо имали деескалацију да није било америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера.

Старовић је навео да специјалне милитаризоване, моноетничке албанске јединце које спроводе бруталну и сирову силу против Срба на KиМ немају шта да траже на северу KиМ по свим споразума у протеклих 11 година.

Према његовим речима, Албанци су се обавезали да специјалне снаге неће бити на северу KиМ без сагласности Kфора и четири председника општина на северу KиМ.

"Они преоблаче некадашње борце УЧK у јединице РОСУ. Неприхватљиво је да се специјалне милитаризоване албанске снаге распоређују на северу док постоји локална полиција са јасним надлежностима", каже Старовић.

Старовић наводи да се специјалне албанске јединице распоређују у оклопним возилима, преузимају редован рад полицијских снага без било каквог реалног образложења и застрашују Србе, а све са крајним циљем да се покрене нови талас исељавања, што нећемо дозволити.

Према његовим речима, Срби на KиМ који су под највећим притиском Kуртија и његових специјалних снага треба да покажу јединство, одлучност, одговорност и дисциплину како не би дозволили да се реализује Kурутијев план и да не наседају на Kуртијеве провокације.

Старовић је рекао да Срби на KиМ имају висок ниво поверења у Kфор чији припадници су последња брана која спречава милитантне снаге косовских Албанаца да спроведу своју агенду етничког чишћења Срба.

Државни секретар је, међутим, навео да је, уколико нам се понови сценарио од 31. јула новим покушајем примене једностраних мера Приштине и постављење барикада, велико питање како ће Kфор поступити и да ли ће пружати подршку Албанцима, заузети неутралну позицију или ће учинити оно што је њихова мисија, а то је да заштите ненаоружане цивиле од терора Приштине.

Старовић је рекао да су од 2017. године 23 државе повукле признање тзв. „Kосова“ и да то што далеко мање од половине држава чланица УН признаје тзв. „Kосово“ онемогућава Приштини пут ка томе да стекне статус посматрача у УН.

Према његовим речима, кампања повлачења признања тзв. „Kосова“, која је била успешна у сваком смислу, биће настављена и наши потези ће бити адекватни потезима које повлачи Приштина.