Висок степен поштовања Србије и Венецуеле по кључним питањима од националних интереса

11. авг 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Каракасу са министром спољних послова Венецуеле Карлосом Фаријом.

Селаковић је на конференцији за новинаре изразио задовољство што је после 12 година министар спољних послова Србије у посети Венецуели, нарочито због чињенице да је ова посета реализована у години у којој обележавамо 140 година од успостављања дипломатских односа.

„Током дуге историје наших дипломатских односа, упркос притисцима у различитим историјским периодима, успели смо да сачувамо висок степен међусобног поштовања и уважавања о питањима кључних националних интереса“, поручио је Селаковић, подсетивши да такво међусобно поштовање датира још из Покрета несврстаних земаља.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је Србија нарочито захвална на доследној подршци Венецуеле нашим ставовима по питању Косова и Метохије, које је за нас питање од прворазредног националног значаја.

„Немешање у унутрашња питања држава, очување суверенитета и територијалног интегритета, право на суверену политику и поштовање међународног права, а не „права јачег“, остају основни принципи вођења наше државне политике“, казао је Селаковић.

Министар је указао да је са венецуеланским колегом разговарао о питањима од суштинског значаја за обе земље, да су размотрени начини јачања сарадње у областима економије и туризма, али и да су разговарали о актуелним регионалним и глобалним приликама.

Селаковић је посебно изразио задовољство што је данас потписано неколико веома важних споразума, изразивши наду да ће ти споразуми омогућити да се наше две државе и народи додатно повежу.

Двојица министара потписали су Декларацију механизма политичких консултација Србија и Венецуела, Споразум о сарадњи у области туризма између Републике Србије и Боливарске Републике Венецуеле, Меморандум о разумевању у области омладине и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства народне снаге за омладину и спорт Боливарске Републике Венецуеле, као и Споразум о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Народне библиотеке Венецуеле.

„И као што је Уго Чавес једном приликом рекао - Нећемо направити велику будућност коју тражимо, ако не знамо велику прошлост коју смо имали - тако ће и темељ наших будућих односа, које и данас настављамо да градимо, бити наша пријатељска сарадња током свих ових 140 година дипломатских односа“, закључио је обраћање министар Селаковић.