Дачић: Србија жели активније присуство ОЕБС-а на КиМ

25. мај 2023.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да се Република Србија залаже за активније присуство Организације за европску безбедност и сарадњу на Косову и Метохији.

Након данашњег састанка са председавајућим ОЕБС-а и министром спољних послова Северне Македоније Бујаром Османијем, Дачић је рекао да је важно да мисија те организације настави да функционише, имајући у виду улогу коју би требало да има у спровођењу резолуције 1244 и других међународних договора.

"Ми сматрамо да све међународне мисије на Косову и Метохији треба да наставе да раде и да имају што већи простор за своје деловање, да би се омогућили стабилност и мир на том простору. Када је потписан Бриселски споразум, јасно је дефинисана улога ОЕБС-а у организацији избора на Косову и Метохији. Али ћу вас подсетити да су последњи избори одржани без учешћа ОЕБС-а - први пут", истакао је Дачић.

Како је навео, на Косово и Метохију се од 1999. године вратило свега 1,9 одсто избеглих и расељених лица, а уз то постоје и питања привођења, хапшења, проблема регистарских таблица и питања такозваних избора који су одржани у српским општинама где Срби на изборима нису учествовали.

"У том погледу, ми очекујемо статусно-неутралну позицију ОЕБС-а када је реч о Косову и Метохији. Србија подржава активност ОЕБС-а. Ми ћемо дати максималну подршку у превазилажењу проблема, колико год је то у нашој моћи", истакао је Дачић.

Османи је навео да је са Дачићем данас говорио о улози ОЕБС-а и изазовима са којима се суочавају.

"Ми никада не смемо да престанемо да разговарамо о стварима које су важне. То важи и за дијалог Београда и Приштине под посредством Европске уније. Драго нам је што смо били домаћини Охридских споразума, за које се надамо да ће допринети наставку процеса као и регионалне стабилности. Ову подршку ћу поновити и када будем био у посети Приштини. ОЕБС види себе као платформу за промоцију људских интереса. Наш највећи фокус је мир и просперитет", изјавио је Османи.

Министар Дачић демантовао је наводе појединих медија да је ишао на пут у Москву и да је тамо наводно учествовао на међународној безбедносној конференцији, рекавши да он "нигде не иде кришом". Како каже, у време када је наводно био у Русији, био је на вечери са Бујаром Османијем.

 

Извор: Танјуг

Фото: МСП