Годишњица рођења Надежде Петровић у Унесковом календару

21. апр 2021.
Извршни савет Унеска усвојио је данас препоруку за Генералну конференцију те организације о годишњицама, међу којима је и обележавање 150. годишњице рођења српске сликарке Надежде Петровић.

„Србија је захвална што је, на основу њеног предлога, Извршни савет одлучио да препоручи Генералној конференцији Унеска да прихвати 150 година од рођења сликарке и активисткиње Надежде Петровић као годишњицу чије ће обележавање бити повезано са Унеском 2022/2023. године”, изјавила је амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили.

Основа пројекта прославе 150. годишњице рођења Надежде Петровић јесте подстицање сарадње између земаља кроз подршку уметника и активиста, као начина за промоцију универзалног поштовања правде, људских права и основних слобода, као и за негу културне разноликости и изградњу мира.

Такође, фокус је на представљању и валоризацији уметничког доприноса велике српске сликарке, као и њеног активизма, хуманитарног рада и борбе за женска права у друштву с краја 19. и почетка 20. века.

Србија је предложила обележавање 150. годишњице рођења сликарке и активисткиње Надежде Петровић за прославу годишњица Унеска 2022/2023. године, уз подршку Босне и Херцеговине, Словеније и Француске.