Министар Дачић примио заменика генералног директора ЕЕАС Маковеца

11. окт 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас заменика генералног директора Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) и директора за западну Европу, западни Балкан, Турску и Велику Британију Марка Маковеца.

Министар Дачић је саговорника детаљно информисао о последњим дешавањима на Косову и Метохији, посебно наглашавајући све мере које је предузела Србија у циљу деескалације ситуације. Поновљена је наша принципијелна опредељеност да се сва отворена питања у процесу нормализације односа Београда и Приштине решавају на миран начин, уз поштовање свих до сада постигнутих споразума, првенствено Бриселског споразума, који је и постигнут уз посредовање Европске уније. Маковец је подвукао озбиљну забринутост у вези са догађајима у Бањској 24. септембра и важност да се околности утврде истрагом. Нагласио је неопходност спуштања тензија, деескалације и повратка дијалогу под окриљем ЕУ.

Такође, разговарано је и о актуелном тренутку европских интеграција Србије, са посебним освртом на реформске мере које су предузете у претходном периоду. Обострани закључак је да се реформски процес мора наставити, а преговарачки процес убрзати, у складу са стратешким спољнополитичким циљем Србије да приступи ЕУ. Маковец је поменуо иницијативе у вези са процесом проширења.

Дачић је са Маковцем разменио мишљења о најважнијим међународним питањима од обостраног интереса за Србију и Европску унију.