Министар Селаковић у Њујорку на министарском састанку ПНЗ

21. сеп 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је данас на министарском састанку Покрета несврстаних земаља у Њујорку да Србија настоји да развија и продубљује односе са чланицама тог покрета.

Селаковић је, обраћајући се министрима чланицама ПНЗ, објаснио да Србија као држава која је војно неутрална и посвећена свом стратешком опредељењу, пуноправном чланству у Европској унији, истовремено ради на јачању старих, традиционалних пријатељстава са афричким, латино-америчким и азијско-пацифичким државама у нади да ће оснаживање тих веза бити обострано корисно за наше народе.

Подсетивши да су, упркос томе што су Покрет од самог почетка чиниле државе различитих идентитета, култура, религија и политичко-економских система, Селаковић је констатовао да су несврстани током читавог свог постојања успевали да расту, на основу десет оснивачких принципа, који никада нису изгубили на свом значају и актуелности.

Шеф српске дипломатије истакао је да је поносан због тога што је са прошлогодишњег састанка на високом нивоу поводом 60. годишњице прве конференције ПНЗ, управо са места где је одржана, из Београда, послат снажан сигнал да не заборављамо стара пријатељства, али и да оснивачки принципи Покрета имају ванвременску вредност и посебан значај.

„Иако је свет данас у много чему другачији него онај из 1961. године, и даље се суочавамо са сличним изазовима. Зато је данас потребно додатно радити на јачању мултилатерализма и разумевању мултиполарности светског поретка“, рекао је Селаковић.

Како је истакао, за Србију је од посебне важности поштовање суверенитета и територијалног интегритета, које је описано у Повељи УН, али и у другом оснивачком принципу Покрета несврстаних земља.

Министар Селаковић је овом приликом захвалио бројним чланицама Покрета које стоје уз Србију и које су остале доследне принципима поштовања међународног права, не признајући једнострано проглашену независност „Косова“.

„На крају, желим још једном да поручим да Покрет несврстаних земаља увек може да рачуна на пријатељство Србије. Чврсто верујемо и доприносимо изградњи света у којем ће преовладати дијалог на бази равноправности, без подела на велике и мале -  света у коме ће опредељење ка миру и стабилности преовладати“, закључио је Селаковић.