Наставак снажне дипломатске активности Србије у УН

22. сеп 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић јуче је, током трећег дана боравка на 77. заседању Генералне скупштине УН, имао сусрете са 18 министара иностраних послова.

На билатералним састанцима са министрима Украјине, Казахстана, Естоније, Андоре, Сингапура, Бахреина, Мађарске, Барбадоса, Лихтенштајна и Египта, Селаковић је износио конкретне предлоге за унапређење политичких и економских веза, јачање уговорне базе сарадње и размену делегација.

Једна од кључних тема разговора је, као и протеклих дана, била борба Србије за заштиту кључних државних и националних интереса када је реч о Косову и Метохији.

У складу са порукама које је председник Србије Александар Вучић упутио светским лидерима у оквиру генералне дебате у УН, шеф српске дипломатије је саговорницима указао на принципијелне позиције наше земље, засноване на Повељи УН и поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава - темељном принципу међународног права. 

Осим тога, министар Селаковић је обавио и велики број краћих разговора са шефовима дипломатија које је срео у УН, а у Сталној мисији Србије угостио је америчког конгресмена Ерика Сволвела и директора Светског економског форума Мирека Душека.

Селаковић је имао прилику и да у седишту УН говори и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, и понови посвећеност Србије вредностима тог покрета и изградњи пријатељства са његовим чланицама.  

У наредна два дана, шеф српске дипломатије имаће велики број састанака са министрима спољних послова из свих делова света и потписати више међудржавних споразума.