Политичке консултације са Републиком Финском

06. јун 2024.
Политичке консултације између министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Финске одржане су данас у Београду.

У пријатељском и отвореном разговору оцењено је да су односи две земље добри, као и да постоји потенцијал за њихово даље унапређење у областима од обостраног интереса. 

Саговорници су пoздравили унапређење политичког дијалога, чему ће допринос дати и одржане консултације два министарства.  

У разговорима са финском страном тежиште је, осим билатералних питања, било на процесу европских интеграција Србије. Са финске стане је потврђена подршка процесу евроинтеграција Србије и наставак експертске помоћи. 

Делегација српског МСП упознали су финске колеге са статусом дијалога Београда и Приштине, као и о положају српског народа на Косову о Метохији. Са финске стране поновљена је подршка наставку дијалога, као једног од кључних предуслова регионалне стабилности. 

Обострано је истакнута добра сарадња у области економије, као и спремност да се додатно продуби, а размотрене су и могућности за интензивирање сарадње у другим областима. 

Разговарано је и о сарадњи у оквиру међународних организација, безбедносним питањима, ситуацији у региону и актуелним глобалним темама.

Финску делегацију предводио је генерални директор за Европу Оли Кантанен, док је делегацију Министарства спољних послова предводила в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу Тамара Растовац Сиамашвили.