Селаковић: Најинтензивнија спољнополитичка недеља у дужем периоду

25. сеп 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, сумирајући активности делегације Србије на 77. заседању Генералне скупштине УН, да је протекла недеља била најинтензивнија у протеклих годину дана, а можда и у дужем периоду, када су у питању спољнополитичке активности Србије.

Селаковић је на конференцији за новинаре рекао да су на маргинама ГСУН председник Александар Вучић и он остварили изузетно велики број сусрета, контаката, састанака, који се мери не десетинама већ стотинама.

„Имао сам и сам прилику да остварим директни контакт са 95 министара спољних послова држава чланица УН и да разговарам на различите теме, као и да потпишем укупно 13 различитих споразума, протокола, меморандума, планова. Посебно бих истакао чињеницу да смо са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом закључили, не један, већ два споразума“, рекао је Селаковић.

Главне теме тих састанака тицале су се, како је прецизирао, Косова и Метохије, одбране наших државних и националних интереса и унапређења билатералних односа.

Према његовим речима, од нарочите важности, међу састанцима који су ове године одржани, били су састанци председника Александра Вучића са саветником за националну безбедност председника САД Џејком Саливеном али и са више чланова конгреса и разним представницима америчког друштва.

„Ови састанци говоре и о успостављању нове динамике односа са САД и нашој посвећености унапређењу тих односа. Ти разговори тицали су се теме енергетике, енергетске диверсификације, са посебним акцентом на планове изградње соларних паркова и ветрогенератора, изградње хидроелектране Ђердап 3, које, због односа са нашим суседом Румунијом и њихових међународних односа, контакта и положаја, могу да граде једино САД. И на трећем месту то је изградња интерконектора Србија-Бугарска и Србија-Северна Македонија“, казао је Селаковић.

Упитан да ли ће Србија признати резултате референдума у украјинским регионима, Селаковић је рекао да Србија, у складу са Повељом УН и принципима и нормама међународног јавног права, не може да прихвати резултате референдума у украјинским регионима.

„Са друге стране, то би било потпуно супротно нашим државним интересима, нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета и посвећености принципу неповредивости граница“, рекао је Селаковић.

На питање шта подразумева план консултација са Министарством спољних послова Русије који је потписан у Њујорку, Селаковић је одговорио објашњењем да је реч о нечему што се потписује од 1996. године, дакле техничкој ствари која ове године, поред тога што садржи билатералне и мултилатералне консултације које се тичу УН, што је за нас важно због Косова и Метохије, не садржи као тему консултације безбедносне политике.

Селаковић је истакао да су питања у вези са тим документом тражење довољног разлога да се Србија нападне и да се покуша да се Србија дисциплинује.

„Што се мене лично тиче, мислим да је влада у прилици да, због овакве ситуације и односа, и да одбије такав план, али не бих видео суштински у том плану, а поготово када га нападају они који га нису ни видели, нешто спорно, до тражења довољног разлога да се Србија нападне и покушаја да се Србија дисциплинује. Ми разговарамо са свим државама, поготово са државама које су непризнавачи једнострано проглашене независности Косова и Метохије, консултујемо се и са онима са којима су наши ставови потпуно супротни и те консултације нису ништа друго него покушај да своју позицију боље аргументујемо“, објаснио је Селаковић.