Завршена кампања обележавања 80 година културе сећања на Николу Теслу - горостаса човечанства

22. дец 2023.
Национални координатор стратешке кампање српске дипломатије "Тесла - Енергија мира", амбасадор Љиљана Никшић представила је данас резултате кампање обележавања осам деценија културе сећања на Николу Теслу, а титулу Тесла амбасадора понело је 80 дипломата, компанија, уметника, новинара, медијских кућа и појединаца из Србије и света заслужних за очување успомене на једног од највећих умова човечанства.

Скуп поводом завршнице кампање коју је покренуо министар спољних послова Ивица Дачић 12. јануара ове године, на дан када је Тесла 1895. године осветлио човечанство пуштањем прве хидроцентрале на свету, на Нијагариним водопадима, био је прилика да Никшић представи инцијативе покренуте у дипломатским и научним круговима.

Једна од иницијатива кампање "Тесла енергија мира у Теслиној години Теслиног народа - Срба и Американаца" усмерена је на потребу да се у УН установи међунардни Тесла дан и покрене годишња Тесла награда еквивалент Нобеловој.

Према њеним речима, покренута је иницијатива за оснивање Глобалног међународног Тесла комитета у коме ће, из више од 100 земаља бити именовани чланови, са седиштем у једној преосталој Теслиној лабораторији на Варденклифу, САД са циљем доделе Тесла награде.

"Циљ је и да једина преостала Теслина лабоаторија буде проглашена за светску културну баштину и стављена под Унеско заштиту", рекла је Никшић на свечаности на којој су о кампањи говорили и оперска певачица Јадранка Јовановић, која је данас постала Тесла амбасадор као и глумац Џек Димић.  

У Теслиној години умрежене су неке од институција и организација са више континената, рекла је Никшић на скупу на којем је представљен и Тесла билтен од 700 страна са текстовима посвећеним Тесли и кампањи МСП.

Никшић је подсетила да је Дачић поводом кампање увео ексклузивну титулу Тесла амбасадора и Тесла дипломатске пасоше као колективна и индивидуална признања за све који су дали допринос очувању дела Николе Тесле.

Тесла амбасадори су медијске куће Политика, РТС - редакција научног програма и Тањуг у чије име је признање примила уредник агенције Ксенија Голубовић. Признање амбасадора припало је новинарки Тањуга Александри Оташевић. Носиоци те титуле су и новинар Мајкл Фројнд колумниста "Јерусалем Поста", аутор серије чланака о судбини Теслиног народа, директорка "Јединства" Рада Комазец и новинари Раде Ранковић, Марина Булатовић.  

Признање је између осталог припало премијеру Индије Нарендри Модију, амбсадору Француске Пјеру Кошару и шефу економског одељења Амбасаде САД Џозефу Боски, канадском посланику Тому Ракочевићу захваљујући којем је у Онтарију уведен Дан Николе Тесле, Елону Маску и његовој Фондацији која подржава рад и очување једине Теслине преостале лабораторије.  

Премијер Индије понео је титулу за иницирање оснивања Фондације "Свами Вивекананда и Никола Тесла" која ће бити у фокусу Светске енергетске конференције 2024. у Њу Делхију, чији је покровитељ, а министар спољних послова Венецуеле Иван Гил Пинто за то што ће Каракас наредне године добити Теслин споменик.

Тесла научни центар Ворденклиф, на челу са Марком Алесијем такође је промовисан у Тесла амбасадора, подсетила је Никшић и нагласила да ће у јуну бити отворен Центар за посетиоце управо на том простору. Подсетила је да се Србија након пожара који је захватио лабораторију у новембру укључила у акцију за обову 'Моја цигла за Теслу'.

Скупу је присуствовао и званичник кинеског министарства науке и технологије Ли Хаибао а Никшић је подсетила да је у Кини формиран Међународни Тесла Савет, као и да је у Атини Светски филозофски форум са 53 земље чланице усвојио прву међународну Декларацију о Николи Тесли, чији је представник Виктор Фершт из Женеве, експерт за програме научне размене УН, такође постао Тесла амбасадор.

Титула је припала Музеју Никола Тесла, као и  амбасадору Сави Косановић, Теслином сестрићу, постхумно одликованом, захваљујући коме је у Београд допремљена архива Николе Тесле. Тиме су, подсетила је створени услови за оснивање првог Музеја посвећеног Тесли а чија архива је под заштитом Унеска уписана у регистар "Памћење Света".

Такође, један од амбасадора је и Давид Вујић председник емеритус Тесла научне фондације из Филаделфије, последњи живи из групе Сербо 7, НАСА, Аполо 11 српских инжењера који су учествовали у акцији слетања на Месец.

Носиоци престижне титуле су и Новак Ђоковић, маестро Зубин Мехта и холивудски глумац Итан Хоук за улогу Тесле у истоименом филму.

У име Ер Србије титула Тесла амбасадор уручена је Жељку Стојчићу једном од директора.  

Међу Тесла амбасадорима су и академик Ђорђе Шијачки, нуклеарни физичар Владан Вулетић - професор МИТ Бостон, Студентски центар за изврсност Машинског факултета и Петница.  

За дирекно спасавање Теслине лаборатије титулу Тесла амбасадора добили су Џејн Алкорн и Метју Инман који је поркенуо акцију у којој су учествовали људи из 108 земаља, да се откупи земљиште и лабораторија спаси од сигурног уништења. Тесла амбасдори су и Стивен Балоне шеф округа Сафолк који је подржао обнову Теслине лабораторије са 1,8 милиона долара као и ватрогасаци, међу којима је и Рих Берние, који је био повређен у гашењу пожара у ТСЦW.  

Међу носиоцима титуле је и Савез инжењера и техничара Србије, Удружење књижевника, УНС, аеродром Никола Тесла, Ст. Регис Београд - хотела-легат пријатељства породице Астор и Николе Тесле, академик Матија Бећковић, иноватор Дејан Илић, последњи свештеник у Теслином Смиљану Драган Михајловић, Чедомир Ковачевић Чеков аутор идејног пројекта Теслинум-светионик човечанства, Мила Пивнички Малруни, дизајнер коралног накита Тесла Стила.

Титула је постхумно додељена и градоначелнику Њујорка Фиорелу Ла Гуардији који се 1943. год. оптостио од Тесле и професор Љуба Вујовића, оснивач и председника првог друштва у САД посвећеног Тесли, заслужног за то што Њујорк данас има Тесла корнер.

Билтен садржи селекцију како оригиналних архивских чланака који датирају од 1888. године до 1943. који се тичу Тесле и како је виђен за живота, тако и савремених чланака.

 У Теслиној години, поред титуле Тесла амбасадора и Тесла дипломатских пасоша, сачињено је 11 Тесла брендова - Тесларица, Тесла билтен, Тесла вино, Тесла енергетски бомбон, Тесловача, Тесла Спирит парфем, Тесла стил који укључује ексклузивне Тесла ешарпа Роксанде Илинчић, Тесла Сербини накит са монограмом НТ, каталог Тесла Стил.

Следи листа првих 80 Тесла амбасадора који су проглашени у Теслиној години Тесла амбасадора на 80. годину културе сећања на светског генија који је оставио иза себе 700 проналазака од којих је само 300 регистровано, а на којима је базирана модерна техничко-технолошка цивилизација читавог човечанства:

  1. Музеј Никола Тесла Београд - заслугом амбасадора Саве Косановића, допремљена је архива Николе Тесле у Београд и створени услови за оснивање првог Музеја посвећеног Николи Тесли на планети, а чија архива је под заштитом УНЕСКА и уписана у регистар „Памћење Света“ чиме је одато признање Николи Тесли за читав техничко- технолошки прогрес наше цивилизације
  2. Давид Вујић, (председник емеритус Тесла научне фондације, са седиштем у Филаделфији, последњи живи из групе Сербо 7, НАСА, Аполо 11 српских инжењера који су учествовали у акцији слетања на Месец, а чији један од оснивача НАСА, 1915. године, био Михаило Идворски Пупин)
  3. Elon Musk, оснивач Elon Musk fondacije и светски познатог бренда „Тесла Моторс индустрије“ - Тесла електромобила, као и једне од водећих свемирских агенција „Space X“, кључни вишегодишњи донатор значајих средстава за обнову једине преостале Теслине Лабораторије на свету на Варденклифу у Њујорку
  4. Тесла научни центар Варденклиф (Tesla Science Center Wardenclyffe-TSCW) САД (колективна титула за Борд директора и све активисте TSCW, председник Борда Michael Russo)
  5. Нарендра Моди, премијер Индије, иницијатор подизања прве Фондације на свету која је посвећена пријатељству Swami Vivekanande, хиндуистичког монаха и филозофа индијске филозофије веданте и јоге и Николе Тесле
  6. Yvan Gil Pinto (министар спољних послова Венецуеле, иницијатор подизања споменика Николи Тесли у Каракасу)
  7. Prof. dr Francis S. Lestingi (директор Buffalo Niagara Tesla Council (BNNTC)), САД
  8. Академик Ђорђе Шијачки, члан САНУ, Одељење за математику, физику и гео- науке, шеф српског стручног тима у ЦЕРН (European Organization for Nuclear Research) - Европској организацији за нуклеарна истраживања у Женеви, на истраживању „Божије честице“;
  9. Проф. др. Владан Вулетић, нуклеарни физичар, редовни професор МИТ Бостон, пустио у погон први квантни рачунар на свету, који је 10 000 пута бржи од садашњег
  10. Студентски центар за изврсност Машинског факултета у Београду (студентски тимови: „Друмска стрела“; „Беоавиа“, „Роботоид“, „Confluence“ i „Zeptotech“), Богдан Чарапић, директор
  11. Истраживачка станица Петница
  12. Новак Ђоковић, први рекет Света, тениски шампион
  13. Добривоје Танасијевић, Дан Тана (холивудска легенда, амбасадор Фудбалског савеза Србије)
  14. Маестро Зубин Мехта (најпознатији и најпризнатији диригент на свету)
  15. Маестро Michael Jackson Pratt (доживотни члан Краљевске музичке академије у Лондону, диригент оркестра Принстон универзитета)
  16. Reade Ben (алумниста Принстон универзитета, Фулбрајтов стипендиста у Београду, стажиста Конгреса и Беле куће)
  17. Kayli June (алумниста Колумбија универзитета, Њујорк, постдипломац на Оксфорду)
  18. Izabela Kan (алумниста Принстона, из Групе доајена рођених 1999, члан симфонијског оркестра Универзитета Принстон)
  19. Nataly Erbelaz (алумниста принстона, из Групе доајена рођених 1999, члан симфонијског оркестра Универзитета Принстон)
  20. Yie Watson (алумниста Принстон универзитета , из Групе 80година ТЕСЛИНА ГОДИНА ТЕСЛИНОГ НАРОДА (1943-2023) доајена рођених 1999, члан симфонијског оркестра Универзитета Принстон)
  21. Марина Арсенијевић, пијанисткиња (композиторТеслине рапсодије)
  22. Стивен Ханингтон Џунго Чокуе – Steven Hunnington Jungo Chokwe (председник Јединственог форума за мир), Kenya, син првог црначког председника Парламента Кеније, Timothy Jungo Chokwe, алумниста Универзитета у Београду, председник Друштва пријатељства „ Karibuni“;
  23. Michelle Saint Lott, Хаити (бивши шеф канцеларије УНИЦЕФ у Београду, потомак Емила Сент Лоа који је са Еленор Рузвелт, 10. 12. 1948. увео Универзалну декларацију о људским правима у УН)
  24. Marc Alessi (директор Тесла научног центра Wardenclyffe САД)
  25. Jane Alcorn (покретач друштвеног активизма на Лонгајленду за очување једине преостале Теслине лабораторије на свету, која се налази на Ворденклифу)
  26. Mathew Inman, иницијатор акције ”Crowd fund for Tesla Lab“ организујући путем друштвених мрежа новчани фонд који је окупио 33 000 људи из 108 земаља света за 6 недеља у износу од $1,4М за откуп земљишта Теслине лабораторије од 6,5 хектара
  27. Ватрограсци Лонгајленда - Fire chief Sean McCarric, шеф ватрогасне екипе од 100 ватрогасаца (Rocky Piont Fire Chief), који је предводио америчке ватрогасце у гашењу пожара на јединој преосталој Теслиној лабораторији, 21 новембра 2023 и 2nd Asst. Chief Rich Bernier, ветрогасац који је храбро учествујући у гашењу пожара на јединој преосталој Теслиној лабораторији, 21 новембра 2023 био повређен
  28. Лука Милошевић, алумниста правног факултета, из генерације 1999
  29. Steven Ballone, шеф округа Сафолк (Suffolk County Executive), који је подржао обнову Теслине лабораторије са $1,8М
  30. Њ.Е. Пјер Кошар, амбасадор Француске у Београду
  31. Џозеф Боски (шеф економског Одељена Амасаде САД у Београду,)
  32. Стефан Лазаревић (шеф америчке компаније NCR)
  33. Вера Николић Димић (Америчка привредна комора – Am Cham)
  34. Air Serbia (национална авио компанија - Авион „Никола Тесла“, на линији BGD-NY-BGD)
  35. Савез инжењера и техничара Србије - Дом Николе Тесле
  36. Удружење књижевника Србије, Милош Јанковић (председник Удружења књижевника Србије)
  37. Видак Масловарић (генерални секретар Удружења књижевника Србије)
  38. Аеородром Никола Тесла
  39. Жељко Митровић, Пинк медија група, покровитељ Теслине године и проф, др Милош Петрашиновић (оснивачи Пинк развојног центра)
  40. Александра Оташевић (новинар Танјуга) за десетогодишње извештавање о TSCW и јединој преосталој Теслиној лабораторији на Лонг Ајленду
  41. Том Ракочевић (Посланик у Парламенту Канаде за увођење Теслиног дана у Онтарију и булевар Никола Тесла са активистима српске дијаспоре у Канади)
  42. Марко Стојиљковић (председник Tesla snooker cupa)
  43. Voice of America, Раде Ранковић, новинар београдске редакције
  44. Стефан Лазаревић (председник Америчке привредне коморе)
  45. Удружење новинара Србије
  46. Политика, најстарији дневни лист на Балкану, за подршку кампањи српске дипломатије „Тесла-енергија мира“
  47. Танјуг, водећа новинска агенција у региону, за извештавање о Теслиној години Теслиног народа у години свог 80тог јубилеја
  48. Др Дејан Илић (иноватор, са регистрованих 680 патената „отац литијумске батерије“, аутор ”Teslowacha“ бренда)
  49. Слађана и Драган Илић (бренд „Тесла Сербини накит“)
  50. Драган Михајловић (последњи српски православни свештеник у Смиљану, родном месту Николе Тесле)
  51. Чедомир Ковачевић Чеков (94 год., аутор идејног пројекта Теслинум-светионик човечанства, меморијалног комплекса посвећеног Николи Тесли)
  52. Марина Булатовић, новинар, члан УО Тесла меморијалног друштва Њујорк, промотер увођења светског глобалног међународног Теслиног дана
  53. Dr Manesh Deka, оснивач и председник Фондације Swami Vivekananda i Nikola Tesla
  54. Светски филозофски форум у Атини, који је усвојио „Декларацију о Николи Тесли“, поводом УНЕСКО светског Дана филозофије, промовишући „Теслу-као филозофију живота“
  55. Академик Матија Бећковић, редовни члан САНУ, члан Уређивачког одбора „Тесларице“, литерарне даровнице Удружења књижевника Србије
  56. Ethan Hawk, Hollywood-ски глумац за улогу НиколеТесле
  57. Радмила Комазец (директор новине „Јединство“ на КИМ), аутор репортаже о трагичној судбини породице Тесла у родном Смиљану
  58. Виолета Димитрић (новинар „ТВ Коперникус“)
  59. Жељко Мирковић (редитељ филма „Теслин народ“)
  60. Jack Димић (Hollywood глумац за улогу Тесле у докуметнтарном филму „Теслин народ“ који био номинован у конкуренцији за награду „ Оскар“)
  61. Слађана Тесла (модни продуцент и бивши топ модел за модне куће: Валентино, Вивијан Вествуд, Сефора Фариначи), потомак Николе Тесле (Тесла био деда стриц)
  62. Роксанда Илинчић (врхунски светски модни дизајнер, Лондон ), аутор „Тесла ешарпе“, у оквиру модне кампање „НТ Тесла Стил“
  63. Сузана Перић (светски признат модни креатор и уредник водећег илустрованог модног часописа „ Базар“), аутор модних колекција: Glam Galaxy; Tesla Universe
  64. Саша Милојковић (модни креатор врхунске моде, haute couture), аутор уникатне модне колекције: ”NT Tesla Style by Sasha“
  65. РТС, Редакција научног програма, Милена Вујовић, уредник
  66. Мила Пивнички Мулронеy, дизајнер коралног накита Тесла Стила
  67. Раде Комазец (власник винарије Комазец и аутор винског бренда „Тесла ин вино Веритас“ географско порекло Србија)
  68. Даница Карић (директорка БК фондације)
  69. Примадона Јадранка Јовановић
  70. Rebecca McDonald, оснивач компаније ”Just Energy“, Канада
  71. Марина Гавански Зисис, академски сликар портретиста, аутор колекције портрета „Златни Срби“ у којој се налази портрет Николе Тесле рађен техником 24 каратне позлате
  72. Јелена Бибић, академски сликар и аутор серијала портрета Николе Тесле у уљу
  73. Игор Вељковић дипломирани графички дизајнер, уметнички директор „Тесла билтена“, рођен 1999
  74. Одељење VI5 ОШ „Владислав Рибникар“, промотер акције „Моја цигла за Теслу“ за обнову Теслине лабораторије на Варденклифу
  75. Michael Freund, председник Друштва пријатељства Србија - Израел, колумниста водеће дневне новине ”Jerusalem Post“, култне рубрике ”Fundamentally Freund“, аутор серије новинских чланака о судбини Теслиног народа
  76. Tesla Universe, оснивач и уредник Cameron Prince, SAD, partneri Smithsonian muzeja, National Geographic & Discovery, водећих научно-истаживачких ТВ-канала
  77. St. Regis Beograd, хотел-легат пријатељства породице Астор и Николе Тесле, (”Midnight Supper“, екслузивну вечеру поводом отварања првог хотела овог луксузног бренда “St. Regis” одржао је у Геозаводу у Београду и посветиоје пријатељству оснивача хотела ”St. Regis“ John Jacob & Caroline Astor и славног научника Николе Тесле)

IN MEMORIAM - ПОСТХУМНО

  1. амбасадор Сава Косановић, сестрић Николе Тесле, син најмлађе сестре Марице, заслужан што је архива Николе Тесле сачувана и пренета у Београд
  2. Fiorello La Guardia, градоначелник града Њујорка, који је 1943. год. испратио Николу Теслу , као Њујорчанина и човека чији је живот био тријумф наше цивилизације проф.
  3. Љубо Вујовић, постхумно, оснивач и председник првог друштва у САД посвећеног Николи Тесли, Тесла меморијалног друштва

Извор: Танјуг