Званичан назив
НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА
Државно уређење
Република
Главни град
Пекинг
Шеф државе
Си Ђинпинг (Xi Jinping)
Председник Владе
Ли Кећианг (Li Keqiang)
Министар спољних послова
Ћин Ганг (Qin Gang)
Датум успостављања билатералних односа
2. јануар 1955. године

Политички односи

Односи стратешког партнерства између Р. Србије и НР Кине успостављени 2009. године, додатно су продубљени 2013. године и потом подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства јуна 2016. године.
Р. Србија придаје велики значај сарадњи са НР Кином у оквиру механизма сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, као и кроз иницијативу „Појас и пут“.
Односе две земље карактерише интензиван политички дијалог и размена посета на високом и највишем политичком нивоу.
Председник Р. Србије Александар Вучић боравио је у више посета НР Кини, од којих је последња реализована од 3. до 5. фебруара 2022. године, ради присуства на свечаном отварању Зимских олимпијских игара у Пекингу, када се састао са председником НР Кине Си Ђинпингом.
Од посебног значаја за унапређење односа две земље била је и посета председника НР Кине Си Ђинпинга Р. Србији од 17. до 19. јуна 2016. године, прва посета кинеског председника Србији након 30 година, када је потписана Заједничка изјава Р. Србије и НР Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства.
Две земље остварују и интензивну парламентарну сарадњу. Тадашњи председник Свекинеског народног конгреса Џанг Деђианг посетио је Р. Србију од 16. до 18. јула 2017. године, а тадашњи председник Народне скупштине Р. Србије Маја Гојковић боравила је у узвратној посети НР Кини од 24. новембра до 1. децембра 2017. године.
Председник Владе Р. Србије Ана Брнабић посетила је НР Кину од 3. до 8. новембра 2019. године, ради учешћа на Другом кинеском међународном сајму посвећеном увозу у Шангају (China International Import Expo), када је између осталог имала и билатерални сусрет са кинеским председником Си Ђинпингом.
Премијер Државног савета НР Кине Ли Кећианг боравио је у званичној посети Р. Србији децембра 2014. године, када је учествовао и на Трећем састанку шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе у Београду.

Тадашњи први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети НР Кини од 25. до 28. фебруара 2020.
Члан Политбироа Централног комитета КП Кине и директор Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета КП Кине Јанг Ђиечи, посетио је Р. Србију 11-12. октобра 2020. године.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић боравио је, на позив државног саветника и министра спољних послова НР Кине Ванг Јиа, у посети НР Кини (град Гуијанг) крајем маја 2021. године.

Државни саветник и министар спољних послова НР Кине Ванг Ји боравио је, на позив министра спољних послова Р. Србије Николе Селаковића, у званичној посети Р. Србији од 27. до 28. октобра 2021. године.

Економски односи

НР Кина је најважнији трговински партнер Р. Србије у Азији. У 2021. обим робне размене износио је 5,28 милијарди долара, од чега је извоз из Р. Србије износио 972 милиона долара, а увоз из НР Кине 4,309 милијарди долара. У 2021. НР Кина је била други најзначајнији спољнотрговински партнер Р. Србије, а у овој години је остварен и историјски максимум нашег извоза у НР Кину.

Две земље остварују веома добру пројектну сарадњу у области инфраструктуре и енергетике. Међу најзначајнијим пројектима издвајамо ,,Пупинов мост“(Земун-Борча), изградњу деоница ауто-пута ,,Милош Велики“, реконструкцију ТЕ ,,Костолац“ и др.
Највећи кинески инвеститори у Р. Србији су компанија ,,Зиђин“, која је 2018. године инвестирала у РТБ Бор, као и компанија ,,Хестил“ која је извршила аквизацију Железаре Смедерево 2016. године.
Поред тога, значајна је и инвестиција компаније Shandong „Linglong“ у изградњу фабрике гума у Зрењанину 2019. године.
У Крагујевцу је новембра 2019. отворена и кинеска фабрика „Yanfeng Automotive Interiors“, за производњу компоненти за унутрашњост аутомобила.
У оквиру механизма сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе у току је реализација трилатералног пројекта модернизације железничке пруге на релацији Београд- Будимпешта (између Р. Србије, НР Кине и Мађарске).

 

Уговорно стање

  • Оквирни споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине, потписан 20. 8. 2009. године;
  • Заједничка изјава Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању стратешког партнерства, потписана 26. 8. 2013. године;
  • Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о обостраном оснивању културних центара, потписан 17. 12. 2014. године (Службени гласник МУ 14/15 од 8.7. 2015. године);
  • Заједничка изјава Републике Србије и Народне Републике Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства, потписана 18. 6. 2016. године;
  • Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан 5.11.2016. године (Службени гласник МУ 11/16 од 28.12.2016. године).

 

Контакти

Линк Амбасаде Републике Србије у Пекингу: http://www.beijing.mfa.gov.rs

Линк Амбасаде Народне Републике Кине у Београду: http://rs.chineseembassy.org/srp/

Контакт у МСП – Одељење за Азију, Аустралију и Пацифик (ОДАЗАП); Тел. 011/306 8345; Е-пошта: odazap@mfa.rs