Праг: Амбасадор Векић са председавајућим Одбору за пољопривреду Михалом Кучером

29. нов 2022.
Амбасадор Републике Србије у Прагу Берислав Векић присуствовао је, на позив народног посланика и председавајућег Одбору за пољопривреду Михала Кучере, састанку на тему парламентарне сарадње Србије и Чешке, који је одржан у Парламенту Чешке Републике.

Посланик Кучера представио је делокруг рада и пројекте које Одбор за пољопривреду Парламента Чешке жели да покрене. Нагласио је да Одбор треба да буде регионалнo чвориште за размену знања и искустава између различитих актера, не само у области пољопривреде, већ и животне средине, шумарства и водопривреде.

Кучера је истакао парламентарну сарадњу са државама Вишеградске групе, нагласивши да постоји жеља да се укључе и државе из нашег региона, првенствено Србија.

Амбасадор Векић указао је на одличну сарадњу две владе и односе председника Србије Александра Вучића и председника Чешке Милоша Земана.

Векић је представио резултате српске пољопривредне и прехрамбене индустрије у односу на укупан извоз, као и податке о структури извоза у државе и регионе у које се највише извози. Истакнути су досадашњи резултати међутрговинске размене две земље у области пољопривреде.

Амбасадор Векић истакао је значај повезивања чешких и српских компанија и предложио да се на пролеће 2023. године организује први састанак два Парламентарна одбора.