Суспендовани Твитер налози ДКП Србије

22. авг 2022.
Твитер налози амбасада Републике Србије у Јерменији, Ирану, Индонезији, Нигерији, Зимбабвеу, Гани и Кувајту, као и Генералног конзулата у Чикагу, суспендовани су 18. августа, без икаквог образложења или претходне поруке којом би се указивало на евентуалне повреде правила комуницирања на тој друштвеној мрежи.

Не улазећи у пословну политику компаније „Твитер“, указујемо да је недопустиво да дипломатска представништва једне демократске државе која није изложена било каквим санкцијама буду цензурисанa на овај начин, поготово ако се узме у обзир да су неки од поменутих профила недавно отворени и да нису били активни, а да нa преосталима није било ниједног садржаја који би се могао описати као непримерен.

Република Србија је земља чије је стратешко опредељење чланство у Европској унији, и наше политичке и демократске стандарде, а они укључују и медијске слободе, прилагођавамо највишим европским стандардима. Зато је и апсурдно што је низ наших дипломатско-конзуларних представништава цензурисанo на једној друштвеној мрежи која се хвали тиме да промовише демократију и плурализам мишљења. 

Министарство спољних послова Србије обратило се компанији „Твитер“ са захтевом да налози наших дипломатско-конзуларних представништава буду одблокирани.

Подсећамо да је твитер налог прошле седмице без икаквог образложења био блокиран и директору Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арноу Гујону, и да му је у међувремену одблокиран.

Изражавамо наду да блокада твитер налога наших дипломатско-конзуларних представништава није део покушаја да се Србија спречи и ућутка у борби за истину, пре свега о ситуацији на Косову и  Метохији.