Селаковић примио новог резидентног представника УНДП

24. авг 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић примио је данас новог резидентног представника Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакупа Бериша.

Пожелевши саговорнику добродошлицу, министар Селаковић је истакао да је за Србију УН једна од најзначајнијих мултилатералних организација, како у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, тако и као партнер у обезбеђивању основа за одрживи развој.

Министар Селаковић је додао да Србија учествује у колективним напорима за постизање Циљева одрживог развоја и спровођење Агенде одрживог развоја до 2030. године, односно стварање бољег и просперитетнијег, али и сигурнијег и стабилнијег света.

Селаковић је указао и на чињеницу да Србија све више улаже у зелену агенду и да су буџетска издвајања за пројекте у области заштите животне средине већа него икад.

Према његовим речима, Србија, такође, позитивно оцењује сарадњу са УНДП у области пружања техничке помоћи и експертизе за развојне пројекте.

Шеф српске дипломатије навео је да је тренутно од приоритетног значаја спровођење Оквира сарадње УН и Србије за одрживи развој за период 2021-2025. године.

Министар се осврнуо и на ситуацију на Косову и Метохији, указујући на обавезу УНДП да у нашој јужној покрајини функционише у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, уз поштовање принципа статусне неутралности.

Србија се, како је закључио, труди да буде највећи промотер и гарант мира и стабилности у региону, борећи се, између осталог, на тај начин и за наставак свог економског развоја.