Selaković primio novog rezidentnog predstavnika UNDP

24. avg 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković primio je danas novog rezidentnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakupa Beriša.

Poželevši sagovorniku dobrodošlicu, ministar Selaković je istakao da je za Srbiju UN jedna od najznačajnijih multilateralnih organizacija, kako u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, tako i kao partner u obezbeđivanju osnova za održivi razvoj.

Ministar Selaković je dodao da Srbija učestvuje u kolektivnim naporima za postizanje Ciljeva održivog razvoja i sprovođenje Agende održivog razvoja do 2030. godine, odnosno stvaranje boljeg i prosperitetnijeg, ali i sigurnijeg i stabilnijeg sveta.

Selaković je ukazao i na činjenicu da Srbija sve više ulaže u zelenu agendu i da su budžetska izdvajanja za projekte u oblasti zaštite životne sredine veća nego ikad.

Prema njegovim rečima, Srbija, takođe, pozitivno ocenjuje saradnju sa UNDP u oblasti pružanja tehničke pomoći i ekspertize za razvojne projekte.

Šef srpske diplomatije naveo je da je trenutno od prioritetnog značaja sprovođenje Okvira saradnje UN i Srbije za održivi razvoj za period 2021-2025. godine.

Ministar se osvrnuo i na situaciju na Kosovu i Metohiji, ukazujući na obavezu UNDP da u našoj južnoj pokrajini funkcioniše u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, uz poštovanje principa statusne neutralnosti.

Srbija se, kako je zaključio, trudi da bude najveći promoter i garant mira i stabilnosti u regionu, boreći se, između ostalog, na taj način i za nastavak svog ekonomskog razvoja.