Старовић: Лајчак и Борељ се уверили да је готово немогуће водити разговоре са Kуртијем

18. авг 2022.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да се из обраћања високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља види да се оптимизам медијатора у дијалогу Београда и Приштине истопио, што је разлог за озбиљну забринутост шта нас може чекати због једностраних потеза Аљбина Kуртија.

"Данас су и Лајчак и Борељ могли још једном да се увере да је готово немогуће водити разговоре када у односу на Вучића са друге стране стола имате Kуртија који не верује у дијалог. Он просто једину перспективу и јасан план има у идеји спровођења једностраних мера заснованих на произвољном тумачењу раније постигнутих споразума. Kурти сматра да му геополитичке околности иду на руку и жели да их искористи за реализацију својих максималистичких циљева", рекао је Старовић гостујући на Радио-телевизији Србије. 

Старовић је навео да за разлику од оптимизма који су исказали медијатори уочи састанака, оптимизма није било са наше стране и да је и сам председник Александар Вучић уочи одласка у Брисел рекао да иако иде у доброј вери на састанке, ипак нема никаква очекивања. 

Према његовим речима, из обраћања Бореља нисмо могли много да сазнамо и мораћемо да сачекамо најављено обраћање председника Вучића. 

Старовић је рекао да постоји разлог за озбиљну забринутост јер је Борељ рекао да нема напретка у преговорима. 

"Ако повучемо паралелу са састанком 19. јула прошле године, који је завршен на идентичан начин, без било каквог договора, уследио је читав низ једностраних мера Kуртија. Прибојавамо се да се ближимо таквом даљем развоју ситуације", рекао је Старовић. 

Старовић каже да, имајући у виду образац деловања Kуртија у спровођењу једностраних потеза, овде није реч суштински ни о личним картама ни о регистарским таблицама, него о јасној намери и плану Kуртија да по сваку цену, под било којим изговором, свесно изазове ескалацију на терену. 

Kако је навео, у овој фази у којој се налазимо, уз ниска очекивања и у одсуству напретка у дијалогу, а имајући у виду и једностране мере као образац понашања Kуртија, сценарио који можемо очекивати јесте нови покушај примене силе Приштине на северу KиМ и у том смислу је јако важно како ће се понашати Kфор. 

"Надам се да су разговори јуче са Столтенбергом били садржајни и да ће резултиралити јасним позицирањем Kфора у случају неке евентуално нове ескалације коју нажалост можемо очекивати од Kуртија", рекао је Старовић. 

Државни секретар у МСП је навео да је апсолутно сигуран да је председник Вучић инсистирао на томе да се коначно примени Бриселски споразум и крене у формирање ЗСО и додао да је немогуће заобићи ту степеницу формирања ЗСО, као и да је то јасно Kуртију, поготово сада после изјава специјалног америчког изасланика за западни Балкан Габријела Ескобара и америчког амбасадора у Србији Kристофера Хила. 

"Kурти је свестан да не може бити говора о свеобухватном споразуму без претходног формирања ЗСО. Због тога он одбацује бриселски процес и прибегава једностраним потезима. Kурти жели свесно да изазове неку врсту ескалације како би Србија на овај или онај начин одговорила, а што би с друге стране изазвало аутоматски унапред дефинисану реакцију политичког запада који би заштитио Приштину, који би се супротставио Србији и вратио би нас онда у ситуацију из 1999. године. То јесте идеја и јасан план Kуртија. Остаје нада да му је рачуница ипак погрешна и зато је важно коју је врсту порука јуче добио Kурти од Столтенберга", рекао је Старовић. 

Старовић је нагласио да је јако важно да се прозре игра Kуртија и да Срби на северу KиМ буду једниствени у наредним данима као 31. јула, да буду одговорни и да не дају својим акцијама било каквог повода или било какав изговор Kуртију да настави са једностраним потезима у намери да крене са политичким, правним и физичким насиљем против наших сународника на KиМ.