Starović: Lajčak i Borelj se uverili da je gotovo nemoguće voditi razgovore sa Kurtijem

18. avg 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da se iz obraćanja visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja vidi da se optimizam medijatora u dijalogu Beograda i Prištine istopio, što je razlog za ozbiljnu zabrinutost šta nas može čekati zbog jednostranih poteza Aljbina Kurtija.

"Danas su i Lajčak i Borelj mogli još jednom da se uvere da je gotovo nemoguće voditi razgovore kada u odnosu na Vučića sa druge strane stola imate Kurtija koji ne veruje u dijalog. On prosto jedinu perspektivu i jasan plan ima u ideji sprovođenja jednostranih mera zasnovanih na proizvoljnom tumačenju ranije postignutih sporazuma. Kurti smatra da mu geopolitičke okolnosti idu na ruku i želi da ih iskoristi za realizaciju svojih maksimalističkih ciljeva", rekao je Starović gostujući na Radio-televiziji Srbije. 

Starović je naveo da za razliku od optimizma koji su iskazali medijatori uoči sastanaka, optimizma nije bilo sa naše strane i da je i sam predsednik Aleksandar Vučić uoči odlaska u Brisel rekao da iako ide u dobroj veri na sastanke, ipak nema nikakva očekivanja. 

Prema njegovim rečima, iz obraćanja Borelja nismo mogli mnogo da saznamo i moraćemo da sačekamo najavljeno obraćanje predsednika Vučića. 

Starović je rekao da postoji razlog za ozbiljnu zabrinutost jer je Borelj rekao da nema napretka u pregovorima. 

"Ako povučemo paralelu sa sastankom 19. jula prošle godine, koji je završen na identičan način, bez bilo kakvog dogovora, usledio je čitav niz jednostranih mera Kurtija. Pribojavamo se da se bližimo takvom daljem razvoju situacije", rekao je Starović. 

Starović kaže da, imajući u vidu obrazac delovanja Kurtija u sprovođenju jednostranih poteza, ovde nije reč suštinski ni o ličnim kartama ni o registarskim tablicama, nego o jasnoj nameri i planu Kurtija da po svaku cenu, pod bilo kojim izgovorom, svesno izazove eskalaciju na terenu. 

Kako je naveo, u ovoj fazi u kojoj se nalazimo, uz niska očekivanja i u odsustvu napretka u dijalogu, a imajući u vidu i jednostrane mere kao obrazac ponašanja Kurtija, scenario koji možemo očekivati jeste novi pokušaj primene sile Prištine na severu KiM i u tom smislu je jako važno kako će se ponašati Kfor. 

"Nadam se da su razgovori juče sa Stoltenbergom bili sadržajni i da će rezultiraliti jasnim poziciranjem Kfora u slučaju neke eventualno nove eskalacije koju nažalost možemo očekivati od Kurtija", rekao je Starović. 

Državni sekretar u MSP je naveo da je apsolutno siguran da je predsednik Vučić insistirao na tome da se konačno primeni Briselski sporazum i krene u formiranje ZSO i dodao da je nemoguće zaobići tu stepenicu formiranja ZSO, kao i da je to jasno Kurtiju, pogotovo sada posle izjava specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila. 

"Kurti je svestan da ne može biti govora o sveobuhvatnom sporazumu bez prethodnog formiranja ZSO. Zbog toga on odbacuje briselski proces i pribegava jednostranim potezima. Kurti želi svesno da izazove neku vrstu eskalacije kako bi Srbija na ovaj ili onaj način odgovorila, a što bi s druge strane izazvalo automatski unapred definisanu reakciju političkog zapada koji bi zaštitio Prištinu, koji bi se suprotstavio Srbiji i vratio bi nas onda u situaciju iz 1999. godine. To jeste ideja i jasan plan Kurtija. Ostaje nada da mu je računica ipak pogrešna i zato je važno koju je vrstu poruka juče dobio Kurti od Stoltenberga", rekao je Starović. 

Starović je naglasio da je jako važno da se prozre igra Kurtija i da Srbi na severu KiM budu jednistveni u narednim danima kao 31. jula, da budu odgovorni i da ne daju svojim akcijama bilo kakvog povoda ili bilo kakav izgovor Kurtiju da nastavi sa jednostranim potezima u nameri da krene sa političkim, pravnim i fizičkim nasiljem protiv naših sunarodnika na KiM.