ППВ и МСП Дачић са амбасадором Италије о продубљивању сарадње

30. јан 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са амбасадором Италије у Републици Србији Луком Горијем.

Саговорници су изразили заинтересованост за даље продубљивање свеукупне сарадње и стратешког партнерства две земље. ППВ и МСП Дачић истакао је да ће истом несумњиво допринети скоро одржавање Четврте заједничке седнице две владе, као и Пословни форум Србија – Италија, који ће се одржати 21. марта у Београду.

Амбасадор Гори рекао је да ће се Пословни форум Италија - Србија фокусирати на три сектора - енергетску и зелену транзицију, пољопривреду и агритехнологију и инфраструктуру. Истакао је да су то три главна сектора у која Италија жели да инвестира и преко њих даље развија партнерство са Србијом.

Такође је поменуо још један веома важан скуп који ће се одржати у мају, Сајам пољопривреде у Новом Саду, где ће Италија бити земља-партнер сајма, када ће многе компаније доћи како би успоставиле и развиле економске односе са Србијом.

Шеф српске дипломатије Дачић изразио је захвалност Италији на континуираној и снажној подршци европском путу Србије.

Саговорници су разменили мишљење о ситуацији на Косову и Метохији и сагласили се да је наставак дијалога једини и прави пут за постизање одрживог договора.