PPV i MSP Dačić sa ambasadorom Italije o produbljivanju saradnje

30. jan 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Lukom Gorijem.

Sagovornici su izrazili zainteresovanost za dalje produbljivanje sveukupne saradnje i strateškog partnerstva dve zemlje. PPV i MSP Dačić istakao je da će istom nesumnjivo doprineti skoro održavanje Četvrte zajedničke sednice dve vlade, kao i Poslovni forum Srbija – Italija, koji će se održati 21. marta u Beogradu.

Ambasador Gori rekao je da će se Poslovni forum Italija - Srbija fokusirati na tri sektora - energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i agritehnologiju i infrastrukturu. Istakao je da su to tri glavna sektora u koja Italija želi da investira i preko njih dalje razvija partnerstvo sa Srbijom.

Takođe je pomenuo još jedan veoma važan skup koji će se održati u maju, Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, gde će Italija biti zemlja-partner sajma, kada će mnoge kompanije doći kako bi uspostavile i razvile ekonomske odnose sa Srbijom.

Šef srpske diplomatije Dačić izrazio je zahvalnost Italiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije.

Sagovornici su razmenili mišljenje o situaciji na Kosovu i Metohiji i saglasili se da je nastavak dijaloga jedini i pravi put za postizanje održivog dogovora.