Bukurešt: Ambasador Tomašević na konferenciji Unije bilateralnih privrednih komora Rumunije

23. nov 2022.
U organizaciji Unije bilateralnih privrednih komora Rumunije (The Union of Bilateral Chambers of Commerce from Romania), u Bukureštu je održana konferencija pod nazivom Diplomatija održivog razvoja - Novi izazov za tradicionalnu diplomatiju (Sustainable development diplomacy - New Challenge of Traditional Diplomacy).

Glavna tema konferencije bio je uticaj aktuelne krize na ekonomiju, a među prisutnima su bili predstavnici rumunskih institucija, diplomatskog kora, predstavnici nevladinih organizacija, kao i brojni privrednici.
 
U svom obraćanju, ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević istakao je značaj povezivanja i jačanja ekonomske saradnje u aktuelnom globalnom geopolitičkom kontekstu. Govorio je o ekonomskim uspesima Republike Srbije, uprkos aktuelnoj krizi, zahvaljujući prethodno sprovedenim merama i dobroj pripremi koje su ključno uticale na performanse srpske privrede. Takođe, naglasio je izuzetne rezultate u pogledu stvaranja stimulativnog investicionog i poslovnog okruženja, kao i posvećenost digitalizaciji, energetskoj diversifikaciji i sve većem korišćenju obnovljive energije.
 
U pogledu bilateralnih odnosa Srbije i Rumunije, ambasador Tomašević ukazao je na tradicionalno prijateljstvo kao odličnu osnovu za razvoj saradnje u svim oblastima gde ekonomija zauzima posebno mesto.

Iako je u 2021. godini zabeležen rekordan obim srpsko - rumunske trgovinske razmene, naglasio je da i dalje postoje veliki neiskorišćeni potencijali, naročito kada je u pitanju privlačenje direktnih investicija, ali i kroz intenziviranje trgovinske razmene, te bolju saradnju privatnog i javnog sektora, povezivanje privrednih komora, privrednika, okruga i opština. Ambasador se osvrnuo i na veliki značaj Dunava, te potencijal koji on predstavlja u oblasti turizma, pored ogromnog značaja koji ima u oblasti transporta.

Poseban deo svog izlaganja, ambasador Tomašević posvetio je značaju regionalnog povezivanja usled izazova i kriza sa kojima se svet suočava.

Kao pozitivan primer istakao je inicijativu ,,Otvoreni Balkan", kreiranu kao mehanizam za bolje povezivanje Balkana, naročito u oblasti ekonomije, kroz obezbeđenje slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i usluga.
Podsetio je da ova inicijativa trenutno uključuje Republiku Srbiju, Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju, ali da je otvorena i za ostale učesnike ZB6.

Informisao je da je kao plod ove inicijative, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i naših vlada, u septembru ove godine u Beogradu održan najveći vinski sajam ikada organizovan u regionu, pod nazivom ,,Vinska vizija Otvorenog Balkana” (Wine vision by Open Balkan), koji je okupio više od 400 proizvođača iz preko 20 zemalja, uključujući i Rumuniju, mnogobrojne distributere, somelijere i predstavnike vinske industrije.

Svrha ove manifestacije, kako je istakao, upravo je bila da se promoviše duh regiona, naših kultura i tradicija.

Zaključio je da je upravo to način i dobar primer kako da se povežemo regionalno i pratimo prednosti našeg lokalnog tržišta, sa davanjem šanse lokalnim preduzetnicima i borimo se za njihovu dobrobit i održivost na tržištu koje je puno konkurencije, koja nas često nadjačava usled našeg nejedinstva i odsustva fokusa i strateškog promišljanja, a što je upravo osnovni princip kada su u pitanju ciljevi održivog razvoja.