Održane konzularne konsultacije Srbije i BiH

28. sep 2022.
Konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine održane su danas u Beogradu.

Na konsultacijama su razmenjena mišljenja o uzajamnoj konzularnoj saradnji i drugim aktuelnim pitanjima od zajedničkog interesa. 

Delegacije dva ministarstva ocenile su da su konzularni odnosi dve zemlje dobri, te da Sporazum o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama doprinosi boljoj zaštiti prava i interesa dve zemlje. 

Izražena je obostrana spremnost za dalje razvijanje konzularnih odnosa i saradnje, kao i unapređenje ugovornog stanja Republike Srbije i BiH. 

Tokom konsultacija dogovorena je dalja saradnja i redovna razmena iskustava u konzularnoj oblasti, a posebno u vezi sa pružanjem konzularne zaštite građanima u hitnim i vanrednim situacijama. 

Delegaciju Srbije na konzularnim konsultacijama predvodila je ambasadorka Vera Vukićević, pomoćnica ministra za konzularne poslove, a delegaciju Bosne i Hercegovine Frano Planinić, pomoćnik ministra za međunarodno pravne i konzularne poslove.