PPV i MSP sa ministrom unutrašnjih poslova Angole

17. nov 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Angole Euženijom Sezarom Laborinjom. U delegaciji ministra Laborinja bila je i državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Republike Angole Esmeralda Bravo Konde da Silva Mendonka.

Šef srpske diplomatije konstatovao je da su bilateralni odnosi Srbije i Angole izuzetno dobri, da su zasnovani na međusobnom poštovanju i uvažavanju i da postoji spremnost da se oni dalje razvijaju razmenom poseta na visokom i najvišem nivou.

Ministar Dačić je iskoristio ovu priliku da još jednom naglasi da Srbija visoko ceni čvrstu podršku Angole teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje i potpunu posvećenost opšteprihvaćenim principima međunarodnog javnog prava, koju dve zemlje dele.

Angolski ministar Laborinjo je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da poseti Beograd, rodno mesto Pokreta nesvrstanih zemalja. Zahvalio se ministru Dačiću na toplom prijemu i naglasio da se u Beogradu oseća kao kod kuće. Ministar Laborinjo posebno je istakao da će povodom obeležavanja 100 godina od rođenja prvog predsednika Republike Angole svečano biti otkriven spomenik Agostinu Netu, koji će biti postavljen u istoimenoj ulici na Novom Beogradu.

Obostrano je iskazana zainteresovanost za dodatno jačanje ekonomske saradnje, te saradnje u specifičnim oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, odbrana, informacione tehnologije i obrazovanje.