Svečano otvorena Ambasada Srbije u Gani

08. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je u Akri svečano otvorio Ambasadu Srbije u Gani, i tom prilikom poručio da će ona doprineti razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Gane u budućnosti na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu.

Ministar je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovo prva ambasada naše zemlje koja je otvorena na teritoriji afričkog kontinenta posle više od četiri decenije.

"Gana nije samo tradicionalni prijatelj sa kojim smo zasnovali diplomatske odnose još 1959. godine, već je veliki prijatelj u današnjici, jer je to država koja je povukla priznanje tzv. nezavisnosti Kosova i država sa kojom ostvarujemo izvanrednu saradnju u međunarodnim forumima", kazao je ministar Selaković.

Selaković je naveo da Srbija i Gana imaju ozbiljne planove za saradnju u budućnosti, posebno u oblastima poljoprivrede, odbrane, digitalizacije, veštačke inteligencije, obrazovanja.

Selaković je kazao da je njegova današnja poseta počela sastankom sa predsednikom Gane Nanom Adom Dankvom Akufo-Adom, koji je prisustvovao 60. godišnjici osnivanja PNZ u Beogradu prošle godine, i kojeg je predsednik Vučić odlikovao Ordenom na lenti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa Gane i Srbija i lične zasluge u povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

"Sastanak je bio srdačan i dogovorili smo otvaranje Ambasade Gane u Beogradu, čemu će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova pružiti nesebičnu pomoć", naglasio je Selaković.

Kada je reč o o sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Širli Bočvej, ministar je kazao da se razgovaralo o planu naših aktivnosti do kraja godine, kao i da je dogovoreno da u oktobru bude održana zajednička sednica Mešovitog komiteta za ekonomsko-trgovinsku saradnju. Takođe, Selaković je preneo da se pripremaju i značajni sporazumi koji će tada biti zaključeni, ali i da radimo na održavanju biznis foruma koji bi okupio pripadnike poslovnih zajednica naše dve države.